Ponedeljak 05.03.2012.
11:57
Beta

Gej lezbejski info centar se žalio Savetu za štampu

Gej lezbejski info centar smatra da povređen Kodeks novinara Srbije
 

Ta nevladina organizacija je Savetu za štampu podnela žalbu zbog teksta "Mengele sa Oksforda: Lekarima dozvola da ubijaju decu", koji govori o profesorki medicinske etike sa Oksforda Frančeski Minervi, koja se zalaže za ubijanje novorođene dece, ukoliko imaju smetnje u razvoju, "ukoliko su skupa za izdržavanje" ili ih roditelji ne žele.

Doktorka sa Oksforda traži ubistvo novorođenih beba

"Tekst, iako nema nikakve veze sa LGBT temama, počinje rečenicom: 'Gej brakovi, pravo da istopolni roditelji usvajaju decu, legalizacija droge, eutanazija, sve raširenija promena pola, političko organizovanje pedofila'... Nedopustivo je da se gej brakovi, usvajanje od istopolnih roditelja, ipromena pola povezuje sa organizovanjem pedofila i ubijanjem dece i stavljaju u kontekst spornih i šokantnih novotarija", navodi se u saopštenju.

Gej lezbejski info centar smatra da je tim tekstom povređen Kodeks novinara Srbije, naročito član koji obavezuje novinara da bude svestan opasnosti od diskriminacije koju mogu da šire mediji i koji mu nalaže da učini sve da izbegne diskriminaciju zasnovanu na rasi, polu, starosti, seksualnom opredeljenju, jeziku, veri, političkom i drugom mišljenju, nacionalnom ili društvenom poreklu.

2024 © - Vesti online