Ponedeljak 05.03.2012.
11:09
Alo!

Država zarađuje na nesreći kosovskih Srba

Traže proviziju na ime humanitarne pomoći?

Naime, Beograđanka, koja se javila listu Alo, otišla je u poštu da uplati 100 dinara za pomoć narodnim kuhinjama u enklavama na Kosovu i Metohiji.

Nakon što je izvršila uplatu, iznenadila se kada su joj zatražili još 30 dinara na ime provizije na novčanu transakciju. Inače, za uplate do 3.000 dinara visina provizije u pošti je 30 dinara, dok je za uplate od 3.000 do 600.000 provizija jedan odsto.


Upravo iz ovog razloga organizacija Crvenog krsta pokušava da izdejstvuje dogovor sa bankama i poštama o ukidanju ovih provizija. U nekoliko prethodnih akcija organizovanog prikupljanja i slanja humanitarne pomoći, kao što su bile one Japanu ili Kraljevu, ipak nisu imali uspeha.


- To što mi plaćamo pri doniranju nije porez na donacije. To je provizija koju pošta ili banka uzima na svoje usluge, vi plaćate proviziju na tu novčanu transakciju. Jednostavno, u našoj zemlji ne postoji razlika između obične finansijske transakcije i humanitarne pomoći - kaže Olivera Aleksić iz finansijske službe Crvenog krsta.

S druge strane, u Pošti Srbije kažu da je to uobičajena procedura i da se provizija naplaćuje na osnovu važećeg cenovnika, koji je stupio na snagu u junu ove godine, kao i da se on odnosi na sve transakcije.

Doskora plaćali i PDV!

Podsetimo, u akciji "Pomoć Kraljevu" plaćao se čak i PDV. Tako je samo od korisnika Vip operatera koji su SMS-om na broj 1003 uputili donaciju Kraljevu država naplatom PDV-a i poreza na upotrebu mobilnog telefona(PUMT) zaradila čak 392.000 dinara za nepuna 24 sata! PDV na humanitarnu pomoć u međuvremenu je ukinut.


- Provizija se ne naplaćuje samo na neke račune poput troškova za "Infostan", PTT neta ili Verat net. Za sve ostale uplate uzima se provizija u zavisnosti od visine uplate - kaže Vladan Đakovački iz PR službe Pošte Srbije.


Ovom temom bavili su se i u Građanskim inicijativama, čija potpredsednica Dubravka Velat smatra da je država ta koja bi trebalo da stimuliše Poštu i banke na smanjivanje ili ukidanje provizija na humanitarnu pomoć.


- U zakonu nigde ne stoji da je zabranjeno smanjiti ili potpuno ukinuti proviziju na uplaćivanje humanitarne pomoći. Odluku o tome bi trebalo da donese upravni odbor Pošte, a inicijativa za tako nešto bi svakako morala da dođe iz vlade. Drugi način je da se zakon o poštanskim uslugama promeni, što opet pre svega zavisi od vlade, a u ovakvom scenariju i od Skupštine Republike Srbije - objašnjava Velatova.

2024 © - Vesti online