Ponedeljak 05.03.2012.
04:52

Turska pripaja severni Kipar?

Bagis je za list "Kibris", koji izlazi u turskom delu Kipra, rekao da će Turska podržati bilo koji sporazum između dve strane, ali je rekao da je to samo jedan od mogućih ishoda.

Jedino je Ankara priznala Severni Kipar

"Ponovno ujedinjenje u okviru sporazuma dva lidera, stvaranje dve nezavisne države posle sporazuma dva lidera ako ne mogu da nađu rešenje za ujedinjenje ostrva ili aneksija Turske Republike Severni Kipar", rekao je Bagis listu "Kibris".

On je dodao da su sve opcije na raspolaganju.

Lider kiparskih Grka Dimitris Hristofijas i njegov turski kolega Derviš Eroglu ostvarili su mali napredak u pregovorima o ujedinjenju ostrva, koje je podeljeno od 1974. godine. Mnogi kiparski Turci protive se aneksiji.

Ozkan Jorgandžioglu, lider glavne opozicione Republikanske turske partije, rekao je da je ta ideja neprihvatljiva, prenosi turska televizijska stanica NTV. Iznervirana slabim napretkom Turska je saopštila da će, ukoliko ne bude rešenja do 1. jula kada Kipar preuzima mesto predsjedavajućeg EU, prekinuti dijalog dok druga članica EU na preuzme rotirajuće predsedavanje 2013.

Turska je rasporedila trupe na severu ostrva od invazije 1974. godine, posle puča koji je organizovala vojna hunta u Atini. Jedino je Ankara priznala Severni Kipar, koji je isključen iz međunarodnih sportskih, finansijskih i trgovinskih događaja, a u velikoj meri se oslanja na Ankaru.

2024 © - Vesti online