Ponedeljak 05.03.2012.
00:13
Beta

Počinju završne reči na suđenju Šešelju

Vojislav Šešelj: Na redu završne reči
 

Završni argumenti tužilaštva potrajaće i u utorak i u sredu, a Šešelj, koji se brani sam, svoju završnu reč izložiće iduće nedelje, od 12. do 15. marta.

Veće predsedavajućeg Žan-Kloda Antonetija odobrilo je tužiocima i Šešelju po 10 radnih sati za završne reči. Šešelj je optužen za progon nesrba na političkoj, rasnoj i verskoj osnovi; deportacije i nehumana dela (prisilno premeštanje) kao zločine protiv čovečnosti.

Optužnica ga tereti i za kršenje zakona i običaja ratovanja - ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje verskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine.

Suđenje Šešelju počelo je u novembru 2007. posle jednog neuspešnog pokušaja i štrajka glađu optuženog. U sudskom pritvoru u Sheveningenu, Šešelj je od 24. februara 2003, kada se dobrovoljno predao odmah pošto je Tribunal obelodanio optužnicu protiv njega.

U međuvremenu, Tribunal je Šešelja dva puta osudio zbog nepoštovanja suda, odnosno objavljivanja identiteta zaštićenih svedoka - pravosnažno na 15 meseci zatvora, a nepravosnažno na zatvorsku kaznu od 18 meseci. Po presudi, te kazne su objedinjene.

Od prošle godine, Šešelj ima zdravstvenih tegoba, od kojih je najozbiljnija nepravilan ritam srca.

2024 © - Vesti online