Ponedeljak 05.03.2012.
06:33
Beta

Pakistan traži od Interpola da uhapsi Mušarafa

Optužen da je odgovoran za ubistvo Benazir Buto: Pervez Mušaraf
 

"Uputili smo zvaničan zahtev Interpolu za hapšenje Perveza Mušarafa", rekao je Malik, koji je bio blizak saradnik Benazir Buto.

Benazir Buto, dva puta premijer 90-ih godina, ubijena je 27. decembra 2007. godine u samoubilačkom napadu u trenutku kada je napuštala predizborni skup kod Islamabada.

General Mušaraf, koji je došao na vlast posle vojnog puča 1999. godine, smenjen je u avgustu 2008. godine i od tada živi u izgnanstvu u Londonu i Dubaiju. Pakistanske vlasti su ga upozorile da će biti uhapšen u slučaju povratka u zemlju.

Benazir Buto

Od kada je ubijena Benazir Buto, Malik zamera Mušarafu što je odbio da obezbedi bivšoj premijerki odgovarajuće obezbeđenje tokom predizborne kampanje i što joj je pretio telefonom pre nego što se ona vratila u zemlju u oktobru 2007. godine, dok je bila u Vašingtonu.

Posle ubistva, Mušaraf je optužio šefa pakistanskih talibana Baitulaha Mehsuda da je naredio ubistvo. Mehsud, koji je uvek negirao umešanost u taj samoubilački napad, ubijen je u operaciji u kojoj su učestvovale američke bespilotne letelice.

Suprug Benazir Buto, Asif Ali Zardari, vodio je njenu stranku Partiju pakistanskog naroda, koja je pobedila na parlamentarnim izborima 2008. godine i sada je predsednik Pakistana.

2024 © - Vesti online