Nedelja 04.03.2012.
21:36
B92

Još nema potvrde o smrtonosnoj drogi u Novom Sadu

Stravične posledice konzumiranja "krokodila"
 

Posledice konzumiranja droge "krokodil" su jezive - truljenje kože i tkiva po celom telu. Dugogodišnja heroinska zavisnica, Novosađanka mlađa od 30 godina, sa sličnim tegobama lečena je u novosadskoj privatnoj klinici "Vita".

"U pitanju su nekrotične promene na tkivu, koži ruke, koje su morale hiruški da se saniraju, u smislu odstranjivanja dela tkiva. Na svu sreću, širenje je zaustavljeno, stanje se stabilizovalo i ruka joj se u tom smislu oporavlja. To je izolovan slučaj, mi nemamo potvrdu od drugih pacijenata, i ne možemo da tvrdimo da je bilo reči o drogi "krokodil", kaže Milan Vlaisavljević, direktor Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti "Vita".

Ova droga je jedna od najsmrtonosnijih supstanci na narko tržištu, ali je poznata i kao "droga za siromašne". Potekla je iz Rusije, gde kućno napravljena droga "krokodil" košta manje od 3 dolara, dok je gram heroina od 50 do 60 dolara.

"U osnovi je u pitanju sintetski opijat, dezomorfin, koji se sitnetiše iz kodeina, jednog analgetika kojeg ima u brojnim tabletama protiv bolova. Uz pomoć kućne hemije, osnosno benzina, joda, crvenog fosfora, teških metala se sintetiše supstanca i najčešće se na licu mesta u tim kućnim laboratorijama i konzumira. Ono što je specifično za drogu "krokodil" jeste da je njeno dejstvo čak snažnije od heroina", kaže Vlaisavljević.

U Rusiji droga "krokodil" postoji već 10 godina, ali u Srbiji do sada nije registrovan ovaj opijat. Pored toga što je jača od heroina, droga "krokodil" i mnogo brže razara organizam. Posle najviše dve godine konzumiranja, a usled kontakta teških metala sa kožom, neminovna je amputacija ekstremiteta ili, u najtežnim oblicima, smrt.

2024 © - Vesti online