Nedelja 04.03.2012.
16:03
Srna

Rusija neće dozvoliti mešanje sveta u problem Srebrenice

Aleksandar Bocan Harčenko

"Mi nećemo dopustiti da dođe do intervencije međunarodne zajednice, preko mogućnosti visokog predstavnika. Mi smo protiv korišćenja takozvanih bonskih ovlašćenja", rekao je Bocan Harčenko novinarima u Sarajevu.


Prema njegovim rečima, što se tiče Srebrenice, situacija je jako osetljiva i mešanje međunarodne zajednice bilo bi još štetnije i sa teškim posledicama.


Govoreći o pomirenju u BiH, Bocan Harčenko je istakao da je to najvažnije područje i unutrašnje pitanje BiH.


"Ne želim da zauzmem ničiji stav, ovo je unutrašnje pitanje. Činjenica je da su mišljenja različita, da Republika Srpska i predsednik Milorad Dodik imaju svoj stav", rekao je Bocan Harčenko, dodajući da se samo dogovorom i konsenzusom može nešto postići.

Stranka demokratske akcije (SDA) pozvala je nedavno SAD i EU da spreče izbor srpskog kandidata, odnosno "kandidata/predstavnika politike koja negira genocid", na lokalnim izborima u Srebrenici.


Bošnjački političari smatraju da predstojeći lokalni izbori u Srebrenici treba da budu održani po pravilima izmena Izbornog zakona BiH iz 2008. godine, tako da svi stanovnici Srebrenice registrovani na popisu stanovništva iz 1991. godine imaju pravo da glasaju, bez obzira na njihovo trenutno mesto prebivališta.


Zvaničnici iz Republike Srpske poručuju da Izborni zakon neće biti menjan i da će izbori u Srebrenici biti obavljeni u skladu sa važećim zakonima.

2024 © - Vesti online