Nedelja 04.03.2012.
16:51
Beta

Na FEST-u oko 120.000 gledalaca

Na FEST-u je od 24. februara do 4. marta prikazano 72 ostvarenja prošlogodišnje filmske produkcije
 

Paramentić je na konferenciji za novinare povodom završetka FEST-a rekao da su ovogodišnji festival obeležili masovna gledanost, solidna organizacija i sjajna medijska pokrivenost.


On je rekao da je broj prodatih ulaznica manji od broja gledalaca, jer su organizatori značajan broj karata poklonili humanitarnim i socijalnim organizacijama.


Umetnički direktor FEST-a Branislav Anđelić rekao je da je beogradski filmski festival i dalje jedan od najznačajnijih u regionu, a kako je dodao, "po potencijalu publike koja je dokazana gledanošću, objektivno i najjači".


Nagrada kritike FEST-a "Fipresci Srbija" dodeljena je filmu "Avr" Akija Kaurismakija, koji po oceni žirija sofisticirano kritikuje problem imigracije u okviru Evropske unije.


"Reč je o malom toplom filmu o neiskvarenoj sreći i solidarnosti, gde reditelj u tonu ultimativne filmske nostalgije melanholično, sa odmerenom ironijom, uz crnohumorne elemente suprotstavlja pojedinca i zajednicu", navodi se u obrazloženju žirija.


Žiri je dodelio priznanje "Spešl menšn" (Special mention) filmu "Kinez za poneti", argentinskog reditelja Sebastijana Borenštajna, ocenivši da to ostvarenje odiše duhovitošću, toplinom, svežinom i inteligencijom.


Za najbolji kratki film snimljen mobilnim telefonom, na konkursu koji je organizovao generalni sponzor FEST-a kompanija NIS, u konkurenciji 20 radova, proglašen je film učenika iz Varvarina Lazara Bogojevića koji je osvojio najviše glasova na fejsbuk stranici NIS-a.


Na FEST-u je od 24. februara do 4. marta prikazano 72 ostvarenja prošlogodišnje filmske produkcije.

2024 © - Vesti online