Ponedeljak 05.03.2012.
08:00
24sata.info

Dokazano: Ljudi nisu pametni koliko se mislilo

Foto: Ilustracija
 

Prema naučnom konsenzusu, dosad se verovalo da ljudski mozak sadrži oko 100 milijardi neurona, ali je stvarna brojka ipak nešto manja - iznosi oko 86 milijardi neurona.

Brazilska neuronaučnica dr. Suzana Herkulano-Houzel je zajedno s kolegama u velikom istraživanju prebrojila neurone mozga na način da je od moždanih ćelija napravljena svojevrsna "moždana supa" iz koje su se izdvajale neuronske ćelije.

Istraživanje je sprovedeno na mozgovima muškaraca u uzrastu od 50, 51, 54 i 71 godinu, koji su donirali svoje organe u svrhu naučnih istraživanja, prenosi Index. Ni jedan od njih nije umro od posledica neke neurološke bolesti.

Dr. Herkulano-Houzel je za časopis Nature izjavila:

"Ustanovili smo da prosečan ljudski mozak ima oko 86 milijardi neurona. I ni jedan nije ni blizu brojci od 100 milijardi. Iako se možda i ne čini tako, 14 milijardi neurona čini veliku razliku".

Iako je ovo istraživanje pokazalo da je snaga ljudskog mozga precenjena, i dalje smo superiorni nad primatima - naučnici tvrde kako imamo više neurona mozga zaduženih za mentalne procese i ponašanje u celosti.

2024 © - Vesti online