Nedelja 04.03.2012.
07:46
Večernje novosti

20.000 Vojvođana tražilo mađarski pasoš

Kako u Vojvodini živi oko 300.000 Mađara, broj onih koji su do sada zatražili dvojno državljanstvo manji je nego što se očekivalo. Ali, pošto je postupak pojednostavljen i podrazumeva mnogo manje dokumentacije pretpostavlja se da će taj broj u narednom periodu doći i do 80.000, pišu ''Novosti''.

Foto: Ilustracija

U ministarstva pravde i spoljnih poslova u Mađarskoj do sada je iz celog sveta stiglo oko 180.000 zahteva za dobijanje državljanstva.

- Od zakazivanja do predaje dokumenata sada prođe tek nešto više od mesec dana - izjavio je Tamaš Koršoš, generalni konzul Republike Mađarske u Subotici.

U konzulatu u Subotici više nema velikih gužvi, ali građani i dalje zovu i zakazuju termine za predaju dokumenata. Službenici konzulata svakodnevno prime oko 30 stranaka, a termini su popunjeni skoro do leta.

- Sve teče po planu, u zakazano vreme građani dolaze sa uredno pripremljenom dokumentacijom i sva procedura se brzo obavlja - kažu u konzulatu u Subotici. - Više od 10.000 ljudi je kod nas položilo zakletve i uskoro će dobiti i pasoše.

Oni će tako kod naših severnih suseda moći da kupuju nekretnine, vozila, mladi mogu da postanu redovni đaci i studenti i da konkurišu za državne stipendije. Mlađe naraštaje najviše raduje što su diplome dobijene na univerzitetima u Segedinu, gde već odavno mnogo njih studira, ali kao strani studenti, i Budimpešti priznate u svim zemljama Evropske unije, što za sobom nosi i lakše zaposlenje.

2024 © - Vesti online