Nedelja 04.03.2012.
01:44
B92

Mleko koje je i Kraljević Marko pio

Buša je stara srpska rasa malog, žilavog goveda koje je davalo mleko odličnog kvaliteta uz veoma oskudnu ishranu. Iako je buša bila skoro pre izumiranjem, zahvaljujući jednom entuzijasti u Banatu je napravljeno najveće stado Buša na Balkanu. Zahvaljujući tome u Srbiji danas možete da pijete isto mleko koje je pio Kraljević Marko, piše B92.

Foto: Ilustracija

Ova stara srpska rasa je bila pred izumiranjem , međutim to je samo podstaklo Aksić Jovicu iz Dubovca da napravi najveće stado buša koje postoji.

Buša je sitna životinja, teška svega 250 kila, međutim čak i uz oskudnu ishranu, bez ikakvih žitarica samo na paši može da da oko 7 litara mleka koje se razlikuje od mleka modernih krava po ekstremno visokoj količini mlečne masti - do 6% ali i vitamina, minerala i laktoze.

Međutim upravo je taj visok kvalitet mleka problem kada dođe do muže. Pošto mlekare plaćaju mleko po masnoj jedinici - nežele da plate duplu skuplje za ovo mleko koje sadrži skoro duplo više masti od crnobelih krava.

Mleko buša u Dubovcu se proizvodi bez ijedne hemikalije, krave se ne leče jer su otporne, ne hrane se koncentratom jer daju mleko i bez toga a čak se i pašnjaci gde pasu ne đubre veštačkim đubrivom.

2024 © - Vesti online