Subota 03.03.2012.
15:46
novimagazin.rs

Novo otkriće u svemiru obara teoriju o tamnoj materiji?

Foto: Arhiva
 

Tamna materija je otkrivena u dalekoj galaksiji Abel 520, koja je udaljenja čak 2,4 milijarde svetlosnih godina od Zemlje. Materija je stvorila čvrsto jezgro, odvojeno od galaksija koje je okružuju, nakon sudara koji se između tih galaksija dogodio.

Problem je što se mislilo da tamna materija - misteriozni lepak koji drži galaksije zajedno, treba da ostane upravo prilepljen za galaksije. Međutim, podaci do kojih je došla NASA kroz svemirski teleskop ukazuju da se tamna materija odvojila od galaksija u Abelu 520.

Upravo zato su novi podaci važni, jer mogu da obore prvobitnu teoriju tamne materije, po kojoj galaksije ostaju slepljenje jedna za drugu čak i prilikom sudara.

Mešavina plave i zelene boje u centru slike ukazuje da se grumen tamne materije nalazi u blizini toplog gasa, gde je pronađeno tek nekoliko galaksija. Astronomi sada treba da utvrde otkud materija na tom mestu.

Tamna materija je prvi put otkrivena pre 80 godina. Smatra se gravitacionim lepkom, koji drži galaksije zajedno. Tamna materija se smatra nevidljivom formom materije, za koju se pretpostavlja da mora da postoji zbog gravitacionog uticaja na običnu, vidljivu materiju.

Astronomi malo znaju o tamnoj materiji, ali smatraju da se najveći deo univerzima sastoji upravo iz nje.

"Ovo je zagonetka. Tamna materija se ne ponaša onako kako smatramo da treba, i nije sasvim jasno šta se događa", rekao je astronom Džejms Dži sa Univerziteta Kalifornija.

Jedno od mogućih objašnjenja je da Abel 520 predstavlja komplikovanu interakciju između tri galaktičke grupe, a ne dva sistema koja su se sudarila. Drugo objašnjenje je da jezgro sadrži mnoge galaksije, ali su one bile suviše mračne da bi se videle, čak i kroz teleskop Habl. Te galaksije su mogle da formiraju manje zvezda od drugih, normalnih galaksija.

2024 © - Vesti online