Nedelja 04.03.2012.
08:00
S media

Glavobolje (+) = seks (-)

Istraživači sada apeluju na lekare da povežu ova dva problema prilikom lečenje pacijenata. U mnogim slučajevima glavobolja povećava osećaj anksioznosti, a migrene i napetost u glavi su povezane sa bolnim seksualnim odnosima i smanjenom seksualnom željom, prenosi Dejli Mejl.

Glavobolja smanjuje seksualnu želju

Istraživački tim sa Univerziteta Pavia u Italiji je zaključio da: "Žene sa teškim glavoboljama prijavljuju brojne simptome različitih seksualnih problema." Istraživanjem je obuhvaćeno 100 žena, sa prosečnom starošću od 40 godina, koje su bile lečene od dugogodišnjih glavobolja.

Većina je imala migrene, kod nekih su zabeležene tenzične glavobolje ili pak hronične glavobolje (što znači da su imali glavobolje više od 15 dana mesečno). Istraživači su intervjuisali svaku učesnicu, proveravali ih neurološkim testovima i ocenjivali njihove medicinske istorije.

Žene su takođe popunjavale upitnike o svom seksualnom životu. Naučnici su otkrili da 91 posto ispitanica ima određene seksualne probleme. Dvadeset odsto žena je ispunilo kriterijume postojanja hipoaktivnog seksualnog poremećaja, kod koga konstanto niska seksualna želja izaziva uznemirenost i zabrinutost.

Dalje 17 odsto je izjavilo da ima nizak seksualni nagon, ali se ne oseća uznemireno u vezi toga. Istraživači su istakli da, iako su glavobolje uobičajeni zdravstveni problem, malo se zna o tome kako one mogu da utiču na seksualne performanse. U studiji, objavljenoj u "Magazinu seksualne medicine", oni pokušavaju da objasne vezu između glavobolje i seksualnih problema.

Naučnici napominju da osobe koje pate od glavobolja često imaju poremećaje raspoloženja kao što su depresija i anksioznost, što utiče na seksualni nagon i zadovoljstvo, a uzimanje lekova protiv glavobolje takođe može negativno da se odrazi na njihov seksualni život.

2024 © - Vesti online