Nedelja 04.03.2012.
08:00
Smedia

Kofein razbuđuje samo ranoranioce

Foto: Ilustracija
 

Prema novim otkrićima "jutarnji tipovi" koji su konzumirali kofein preko dana puno su se češće budili nego "noćni tipovi". Ovo je prvo istraživanje koje je povezalo konzumaciju kofeina s "hronotipom", kategorizacijom ljudi prema delu dana u kom su najaktivniji.

U istraživanju je učestvovalo 50 studenata koji su zamoljeni da beleže konzumaciju kofeina i tačno vreme spavanja, odnosno buđenja. Nosili su i narukvice koje su pratile njihovo kretanje kako bi se utvrdilo da li su se budili za vreme noćnog sna. Takođe, merio se i nivo kofeina u pljuvačci tokom nedelje u kojoj je trajalo istraživanje.

Većina studenata vrlo malo spava pa su najčešće spavali bez problema čim bi se domogli kreveta, "bez obzira na količinu kofeina koju su popili", izjavio je Džejmi Cajcer sa Univerziteta Stenford. Ipak, istraživanje je pokazalo da kofein puno slabije deluje na noćne tipove, a razlog verovatno leži u činjenici da se njihov organizam mnogo brže čisti od kofeina koji su konzumirali tokom dana.

Cajcer dodaje da je nekim ljudima jednostavno teže da izbegnu dejstvo kofeina čak i ako izbegavaju konzumiranje kafe u poslepodnevnim i večernjim satima, prenosi Index.

2024 © - Vesti online