Subota 03.03.2012.
12:04
M. S.

FSS cedi igrače, a mi ih plaćamo!

Bili su u Fudbalskom savezu Srbije svesni da će im na mini turneji na Kipru biti potrebno mnogo fudbalera jer su ih za dva dana čekale dve utakmice (u utorak sa Jermenijom, dan kasnije sa domaćinom Kiprom) i to samo 48 sati pošto su mnogi prethodni vikend igrali za svoje klubove u nacionalnim ligama. Zbog svega toga je vršilac dužnosti selektora Radovan Ćurčić na Rajsko ostrvo poveo 24 reprezentativca, praktično dva tima.


Ipak, dogodilo se da neki od njih, pre svih kapiten Branislav Ivanović i Zdravko Kuzmanović, provedu sve vreme na terenu. Tačnije, defanzivac Čelzija svih 180 minuta, a vezista Štutgarta samo desetak minuta manje?! 

Strelci sa najvećom minutažom

 

Zanimljivo je da su Zdravko Kuzmanović i Branislav Ivanović, dvojica igrača koji su jedini bili u startnim postavama na oba meča, jedini i postigli golove za "orlove" na Kipru.
Srbija je u prvom meču pobedila Jermeniju sa 2:0, Kuzmanović je bio strelac u 15, a Ivanović u 30. minutu. U drugoj utakmici sa Kiprom bilo je nerešeno 0:0.

Bez obzira na to što je reč o prijateljskim utakmicama, gde se najčešće ne igra punim gasom, igrati dva meča za dva dana nije uobičajeno u fudbalu. Toliki napori mogu da izazovu neželjene efekte, pa i ozbiljne povrede, pogotovo što iste te fudbalere već ovog vikenda čekaju nove utakmice u dresovima klubova koji ih skupo plaćaju i očekuju da u borbi za bodove daju sto odsto svojih mogućnosti.


Prva reakcija i nezadovoljstvo stigli su iz Štutgarta. Čelnici "švaba" ogorčeni su što je Zdravko Kuzmanović bio primoran da igra dve utakmice u roku od 24 časa i "istrošen" se vrati u Nemačku.


U Štutgartu se opravdano pitaju da li će Zdravko Kuzmanović imati snage za subotnji meč Bundeslige u kojem "švabe" gostuju u Hamburgu. Nemački mediji prenose da je trener Bruno Labadija bio zapanjen kad su mu u sredu po podne javili da je Kuz, kako našeg igrača zovu u klubu, toliko vremena proveo u igri.

"Ja ne krivim igrača, jer on mora da igra ako to od njega traže u reprezentaciji, ali mi nije jasno kako je to neko mogao da uradi", pita se Labadija.


Sportski direktor Fredi Bobić, poreklom iz bivše Jugoslavije (otac mu je Hrvat, majka Slovenka) bio je najglasniji u kritikama Fudbalskog saveza Srbije.

"Neverovatno je tražiti od fudbalera da za dva dana odigra dve cele utakmice. Kuzmanović je u utorak igrao 90 minuta, a u sredu još 80. To je stvarno apsurdno, prava ludost. On je sad potpuno istrošen za fudbal. U srpskom Savezu o tome nisu uopšte razmišljali, oni su učestvovali tamo na Kipru samo da bi napunili svoje džepove, a potpuno su iscedili igrača kojeg mi plaćamo", grmeo je Bobić.


Direktor "švaba" je ljut i na Svetsku fudbalsku federaciju (FIFA) koja dozvoljava nacionalnim selekcijama da zakazuju dva meča u dva dana.

"Nemoćni smo jer nam je FIFA vezala ruke. Na igračima je ogromni teret", žali se Bobić.


Nemačka štampa piše da je Zdravko Kuzmanović bio najavljen u startnoj postavi za meč u Hamburgu, ali da su poslednji događaji primorali trenera Labadiju da iza njegovog imena stavi zagradu, u kojoj je Kristijan Gentner, kao zamenu ako Srbin ne bude imao dovoljno svežine za bundesligaški meč.


Zvanične reakcije iz Fudbalskog saveza Srbije za sada nema, ali je sigurno da ne žele loše odnose ni sa jednim klubom za koji igra neki naš reprezentativac, pa ni sa Štutgartom, te će narednih dana sigurno biti kontakta kako bi se ova situacija rešila na najbolji način i izbegli slični problemi u budućnosti.

Bobić lažno zabrinut


Pojedini beogradski mediji preneli su da je Fredi Bobić u nemačkoj štampi nazvao Srbe ludacima.

"Srbi su obični ludaci! A, njihov savez je sranje i zakazuje turnire koji su sranje da bi uzeli više novca!", preneo je "Telegraf" reči Nemca hrvatsko-slovenačkog porekla.


Radovan Ćurčić, v.d. selektora Srbije, odgovorio je Bobiću.

"Ne želimo da se spuštamo na taj nivo. Takve reči aposlutno nisu dostojne bilo kakvog odgovora jer ne želimo polemiku i da pravimo problem gde ga nema", kazao je Ćurčić.


Karadžić: Očekivao sam više


Tomislav Karadžić, prvi čovek FSS-a, nije bio u potpunosti zadovoljan igrom nacionalnog tima na Kipru:
"Moglo je i bolje. Očekivao sam više od utakmice sa Kiprom. Predstoji nam ozbiljan i dug posao izbora selektora. Moramo da sednemo, da vidimo ko su nam kandidati, da obavimo razgovore sa svima, a to ne može preko noći. Za sada se spominju neki kandidati, ali videćemo do aprila, možda bude neko novo ime.

Kuzmanović nije jedini reprezentativac neke zemlje koji je za dva dana odigrao dva meča, ali se nikada nijedan klupski funkcioner nije oglasio takvim rečnikom.

"Nama je drago da u ekipi imamo patriotu kao što je Zdravko Kuzmanović. Nikada se nije štedeo, uvek je pružao maksimum, a u drugom meču je igrao zato što smo imali hendikep sa Gojkom Kačarom koji se razboleo. Uostalom, nema potrebe da se bilo kome pravdamo jer je u pitanju zvaničan termin FIFA predviđen za reprezentativne utakmice", rekao je Ćurčić i dodao:


"I odakle sada sva ta zabrinutost Bobića, kada očigledno u Štutgartu nisu mnogo računali na Zdravka. On je odigrao samo pet mečeva za klub u drugom delu sezone, sve ukupno 240 minuta?! Kada već Kuzmanović nema podršku u klubu, imaće je od svoje reprezentacije i Saveza".

Engleskinje i Holanđanke se slikale sa "orlovima"


Posle utakmice sa Kiprom, većina reprezentativaca ostala je još jednu noć u Larnaki, budući da su avioveze za zemlje u kojima igraju imali tek juče pre podne.
U istom hotelu bile su smeštene i ženske reprezentacije Holandije i Engleske.
Kada su dame u kopačkama sa Ostrva u jednom trenutku ugledale Branislava Ivanovića i Aleksandra Kolarova, asove Čelzija i Mančester Sitija, ljubazno su zamolile srpske reprezentativce da se fotografišu sa njima.

 

Strpljivo su Ivanović i Kolarov stali pred objektive reprezentativki Engleske, koje su se fotografijama odmah pohvalile stručnom štabu.

 

Holanđanke su takođe pronašle "svoju" zvezdu među reprezentativcima Srbije, pa je tako Miralem Sulejmani izašao u susret devojkama u narandžasto-crnim trenerkama i fotografisao se sa njima.

2024 © - Vesti online