Petak 02.03.2012.
21:52
Beta

Novi fiskalni sporazum EU

Evropski lideri poručili su da će nova povelja pomoći ekonomski rast povećanjem poverenje u region i njegovu sposobnost da izađe na kraj sa finansijskim problemima.

Novom poveljom se ograničava državna potrošnja: Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej
 

"To će nas dovesti, kao što bi i trebalo, do evropske i monetarne unije koja je konačno u stanju da stoji na svojim nogama", rekao je u Briselu predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej.

Sporazum, ipak, nisu potpisale Velika Britanija i Češka.

Španiji već preti kazna?

Samo nekoliko sati posle potpisavanja tog dokumenta, španski premijer Marijano Rahoj objavio je da će ukupni deficit Španije biti 5,8 odsto, umesto 4,4 odsto kako je Madrid ranije obećao. Zbog toga će Evropska komisija morati ili da podrži zahtev da se smanji dozvoljeni deficit ili da kazni Madrid.

"Nisam se konsultovao sa drugim evropskim liderima i informisaću Komisiju u aprilu. Ovo je suverena odluka Španije", rekao je premijer Rahoj i dodao da Madrid i dalje planira da smanji deficit na tri odsto do 2013. godine.

S druge strane, iz Evropske komisije stižu upozorenja da bi Španija, koja ionako ima rekordnu stopu nezaposlenosti od 20 odsto i uzdrman bankarski sektor, mogla da se nađe pod novim tržišnim udarom ukoliko ne uspe da izađe na kraj sa visokim deficitom.

2024 © - Vesti online