Petak 02.03.2012.
19:45
Vestionline

Obama: Ne odbacujem vojnu intervenciju u Iranu

"U trenutku kada Iran nema mnogo simpatija i kada mu je jedini saveznik" Sirija, koju je zahvatila pobuna, "želimo li diverziju koja bi omogućila Iranu da se predstavlja kao žrtva?", upitao je Obama u razgovoru za časopis "Atlantik", u kojem je pružio uveravanja da Izrael zna da on "ne blefira" kada se protivi nuklearnim ambicijama
Irana.

Iran je arogantan: Barak Obama

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu koji će u ponedeljak razgovarati sa Obamom, izjavio je ove sedmice da će iransko pitanje biti glavna tema tog razgovora.

"Iran nastavlja da ubrzano i arogantno napreduje u svom nuklearnom programu, potpuno prezirući odluke međunarodne zajednice", rekao je Netanjahu i dodao da zadržava "sve opcije" kad je reč o tom programu koji je, prema njemu, pretnja po opstanak Izraela.

Obama je kazao da Netanjahu "ima veliku odgovornost u zaštiti Izraelaca u neprijateljskom okruženju" i da je "siguran da on uzima u obzir i istoriju holokausta, antisemitizma i nasilja nad Jevrejima ... kad razmišlja o tim pitanjima".

"Međutim, važno je priznati da je premijer takođe lider jedne moderne države koji zna cenu svake vojne akcije, a prema našim konsultacijama sa izraelskom vladom, mislim da oni veoma ozbiljno shvataju tu cenu i moguće posledice", rekao je Obama.

2024 © - Vesti online