Petak 02.03.2012.
16:12
Vestionline

Dogovor će doprineti smanjenju šverca

"Pojedinci su se obogatili na nelegalnoj trgovini, na osnovu nelegalnog stanja i na osnovu parola", rekao je Stefanović u Privrednoj komori Vojvodine u razgovoru sa privrednicima iz pokrajine.

On je rekao da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, ali da mora da rešava konkretne probleme građana, među kojima je sloboda kretanja najteži problem, jer pre sadašnje Vlade Srbije, nijedna vlada nije radila na rešavanju tog problema.

Nijedna vlada nije radila na rešavanju slobode kretanja Srba: Borislav Stefanović

"S tim problemima će i buduća vlada morati da se uhvati u koštac", rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, vladavina prava i uvođenje pravne sigurnosti počelo je još u septembru prošle godine vraćanjem PDV-a na teritoriji Kosova i Metohije, što je bio značajan korak u suzbijanju šverca robe.

"Ali, postojaće tu dodatne regulative i rešenja koja se tiču prometa robe, naročito na prelazima na severu Kosova, ali i na drugim prelazima", kazao je Stefanović.

On je podsetio da će, prema postignutom dogovoru sa Prištinom, administrativni prelazi biti objedinjeni, s tim što će nad dva prelaza na severu Kosova izvršni mandat imati Euleks.

"Na prelazima neće biti isticani nikakvi kvazidržavni simboli takozvane države Kosovo, tako da neće postojati nikakve odlike državnog graničnog prelaza, već jedinstvenog objedinjenog administrativnog prelaza", rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, normalno je da postoji identifikaciona i carinska kontrola, jer je Kosovo jedinstvena carinska teritorija odlukom Unmika, Saveta bezbednosti UN i Cefte.

"Mi u tom smislu moramo funkcionisati i moramo naći pravni okvir koji donosi sigurnost i donosi red i na ovaj deo Republike Srbije", poručio je Stefanović.

On je ocenio da Srbija mora da prestane sa politikom "propuštenih istorijskih šansi".

"Nismo hteli da prihvatimo plan Z-4 u Hrvatskoj, pa smo dobili 'Oluju'. Nismo hteli Azema Vlasija, pa smo dobili Rugovu, nije nam valjao Rugova pa smo dobili Tačija, pa sad nećemo Tačija pa ćemo možda dobiti Kurtija", kazao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, sa većinskim stanovništvom na Kosovu, sa Albancima, se mora razgovarati i mora doći do istorijskog pomirenja između dva naroda.

"S njima nikada niko od 1945. godine do danas nije ozbiljno razgovarao. Problemi ne mogu da se reše bez dijaloga sa Albancima, i tu nam ne mogu pomoći jeftine parole i floskule", rekao je Stefanović.

On je optužio Demokratsku stranku Srbije i "slične partije" da vode veoma neodgovornu politiku, jer se zalažu za status kvo i za stanje "zamrznutog konflikta" sa Kosovom, što je, kako je ocenio, put za potpuni nestanak Srba sa Kosova.

Stefanović je rekao da mora da se uvaži realnost, a ona govori da je od 7.500 pripadnika Unmika na Kosovu danas ostalo njih svega 54 i da su "apsolutno sve nadležnosti" prebačene na Prištinu. Današnje razgovore Stefanovića sa vojvođanskim privrednicima organizovao je novosadski Centar za regionalizam, u sklopu projekta.


"Sloboda kretanja ljudi i robe između Srbije i Kosova", koji je podržala Evropska unija, a koji je fokusiran da na istraživanje da se utvrdi količina robe i novca u "sivoj zoni" trgovine.

2024 © - Vesti online