Ponedeljak 11.01.2010.
16:22
Tanjug

Egipatske priramide nisu gradili robovi


U okviru arheološkog projekta na čijem se čelu nalazi šef službe za egipatske antikvitete Zahi Havas "otkrivena je nova grupa grobova iz vremena 4. dinastije (2649-2513 p.n.ere), saopštio je egipatski ministar za kulturu Faruk Hosni.

On je naveo da su "u pitanju grobovi radnika koji su gradili veliku piramidu", preneo je Rojters.

Otkriće novih grobova u Gizi podupire tezu po kojoj su velike egipatske piramide gradili slobodni radnici, a ne robovi, izjavio je Havas, generalni sekretar egipatskog Vrhovnog saveta za antikvitete.

U filmovima i medijima dugo je predstavljano da su velike piramide gradile kohorte robova koji su teško radili u pustinji i umirali, nikada ne dočekavši da njihovi napori budu nagrađeni.

"Grobovi su sagrađeni ispod kraljeve piramide, što navodi na zaključak da ti ljudi nikako nisu bili robovi. Da su bili robovi, svoje grobove ne bi mogli da podignu pored kraljeve grobnice", istakao je Havas.

Grobovi radnika, od kojih su neki otkriveni 1990-tih godina, spadaju u najvažnija otkrića 20. i 21. veka, naveo je on, precizirajući da se radi o grobovima radnika zaposlenim na izgradnji Keopsove i Kefrenove piramide.

Havas je rekao da su na zidovima grobova otkriveni i natpisi koje su ostavili radnici koji sebe predstavljaju kao "Keopsove prijatelje", što je, po njemu, još jedan znak da se ne radi o robovima.

Grobovi, podignuti na platou u Gizi nedaleko od Kaira, stari su 4.510 godina i nalaze se na ulazu u nekropolu.

Havas takođe ističe da sakupljeni elementi pokazuju da su poljoprivrednici iz delte Nila i Gornjeg Egipta dnevno slali 21 bivola i 23 ovce za ishranu graditelja, čiji se broj procenje na oko 10.000.

Grčki istoričar Herodot pominjao je brojku od 100.000. Za uzvrat, poljoprivrednici su bili oslobođeni poreza, što takođe pokazuje da su i oni učestvovali u tom nacionalnom projektu.
 

2024 © - Vesti online