Cele zime topla soba i u tanjiru topla jela

Ne smemo da se žalimo: Dejan Milošević sa majkom Vesnom
 


Uverio se u to reporter "Versti" koji je došao kod njih da bi im uručio 40 evra, mesečnu donaciju našeg vernog čitaoca koji će ovu sumu slati sve dok ne budu imali redovan mesečni prihod. Sa žaljenjem uvek konstatuje da je suma skromna, ali u skladu s njegovim mogućnostima i boga moli da ih čuva od novih nevolja.


- Hvala do neba čitaocima "Vesti" bez čije pomoći odavno ne bismo bili živi. Ne napušta nas anonimni donator, od koga svakog meseca stiže isti iznos donacije što nama mnogo znači i finansijski i psihički. Ne ostavljaju nas ni plementa Jelica i njen Slavko Crnokraka iz Sidneja. Nedavno su nam poslali 60 australijskih dolara. Nego, stegla me reuma, pusta ostala, pa ne pušta. Kao vreteno vrti u nogama i rukama, u pamet mi se upi... Pijem lekove, ali samo trenutno pomaže. Ćutim, ležim u krevetu, neću Dejana da sekiram, proći će, mnogo je toga još goreg prošlo - priča Vesna, žaleći što dva dobra nikako da sastavi.
 

Sve za Lazara

Anonimni donator iz Nemačke, osim Miloševićima, novčanu pomoć od 40 evra šalje i samohranoj majci Ivani Simonović i njenom dvoipogodišnjem sinu Lazaru. Kako Ivana od prošle jeseni živi kod roditelja u Moštanici kod Vranja, trebalo je nedelju dana da se put raščisti i ona stigne do grada. Klizav put i odroni su je plašili, pa je Lazara ostavila u vrtiću koji odnedavno pohađa radi socijalizacije.
- Samo je troje dece u vrtiću. Ali, moram da vodim Lazara jer je živeo samo sa mnom, a i sada u roditeljskoj kući nema dece. Mora da nauči da se ponaša u svom društvu i navikava da ostaje bez mene - rekla je majka Ivana, žureći da dobijenim novcem kupi Lazaru voće, povrće i druge namirnice.

Kad ima novca da ode u kupovinu ili se ona razboli ili se Dejanu, obolelom od vijetnamskog sindroma, stanje pogorša.


Iako je zaposlena u tekstilnoj fabrici Jumko, posla nema redovno. Radi kao kuvarica, ali češće je na neplaćenom odsustvu, zbog viška radne snage, ili bolesti.


- Šta vredi što radimo kad plate kasne i po više meseci?! A kreću se u rasponu od 80 do 120 evra, zavisi koliko radnih dana imaš ili, bolje rečeno, koliko puta te u toku meseca pozovu - kaže Vesna.


Drva imaju, izdržaće zimu, za hranu se ne brinu jer vešte ruke Vesne kuvarice čuda čine. Od običnog hleba, kaže, napravi se nekoliko jela, a kad je ljubav i sloga u domu, sve je slatko.


Dejan prati sve što pričamo. Ćutljiv kao i obično, ipak se ukljući:


- Majko, moramo biti zadovoljni, sedimo u toploj sobi, imamo da pojedemo tople hrane u tanjiru, a meni je milina kada slušam zveket kašike.


Osim do obližnje prodavnice, ne izlaze nikud, žive na periferiji Vranja, gde sneg nije čišćen od 6. januara. Oko zgrada Jumka su još uvek gomile snega, čitava brda. Iako bez struje, vode i kanalizacije, s jednom česmom napolju koju ne zatvaraju da ne bi zamrzla, divlje useljeni stanari se dovijaju. Miloševići, Dejan i Vesna su se svikli i ništa im više ne predstavlja teškoću. Toliko su toga lošeg prošli u poslednjih 10 godina da se malim zadovoljavaju, a sreću nalaze u trenucima božje ljubavi koju osećaju, među sobom, i u kontaktu sa ljudima plemenitog srca.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online