Četvrtak 01.03.2012.
18:58
24sata.info

Kopiju "Mona Lize" naslikao Da Vinčijev ljubavnik?

Misteriozni autor kopije "Mona Lize" je Da Vinčijev ljubavnik?
 

Salai, čiji nadimak znači "mali Satan", Da Vinčijevom studiju pridružio se 1490. kada je imao samo deset godina, a sa majstorom je radio sve do njegove smrti.

Đorđo Vasari, istoričar čiji zapisi datiraju iz sredine 16. veka, Salaija opisuje kao ljupkog i vrlo lepog mladića, kovrdžave kose, kojim je Da Vinči bio oduševljen. Iako ga je smatrao kradljivcem i odmetnikom, bio je fasciniran Salaievim umetničkim talentom.

Dugo se verovalo kako su Salai, pravog imena Đan Đakomo Kaproti i Leonardo bili ljubavnici, iako zato nema čvrstih dokaza. Identitet autora navodno najstarije kopije "Mona Lize" još nije potvrđen, ali sve veći broj stručnjaka veruje kako je reč upravo o delu Da Vinčijevog miljenika.
 

Osim Salaia, kao mogućeg autora slike restauratori vide Frančeska Melzija, učenika koji se Da Vinčiju pridružio oko 1507. godine.

Salai je stvarao pod umetničkim imenom Andrea Salai. Autor je obnažene verzije Mona Lize pod nazivom 'Mona Vana'. Salaì je umro 1524. od rana zadobijenih u dvoboju i sahranjen je u Milanu.

2024 © - Vesti online