Četvrtak 01.03.2012.
17:44
Beta

KiM: Održan miting "Rusija-Srbija ne treba nam Unija"

Skandiralo se "Rusija-Srbija, ne treba nam Unija!", a govornici su podsetili da je protivljenje građana kosovskim inistucijama potvrdio i referendumu održan u četiri opštine i poručili da volja građana mora da se sprovede.

Nekoliko hiljada građana severnog Kosova poručilo je vlastima u Beogradu, međunarodnoj zajednici i Prištini da neće prihvatiti kosovsko-albanske vlasti i carinu na administrativnim prelazima prema centralnoj Srbiji
 

Potpredsednik Skupštine Zajednice opština Kosova i Metohije Marko Jakšić je pozvao odbornike sve četiri opštine na severu Kosova da "preuzmu stvar u svoje ruke" i da se "izbore protiv albanske carine i granice".

Odbornik iz Zubinog Potoka Vladan Tomović uputio je zahtev vlastima u Beogradu da "prestanu sa komadanjem Srbije" i postavljanjem veštačkih granica.

Predsednik Pokreta za Srbiju Goran Petronijević je ocenio da kandidatura za članstvo u EU Srbiji "ne znači ništa" jer "EU uskoro neće ni biti".

"Evropska unija će se ili transformisati povezivanjem sa velikom Rusijom i Evro-azijskom unijom, ili će nestati. Naša šansa je da budemo sa prijateljima, a ne da slušamo neprijatelje i radimo na sopstvenoj propasti, kao što radi vlast u Beogradu", rekao je on.

Predsednik SNS za Kosovo i Metohiju Bojan Jakovljević rekao je da niko nema pravo da ne poštuje volju građana izraženu kroz referendum.

Predsednik SNV severnog Kosova i Metohije Milan Ivanović je ocenio da tamošnji Srbi nikada nisu imali više protivnika i neprijatelja nego sada, nikada nije postojala vlast koja se odricala Kosova kao što ga se odriče sadašnja, a "srpski heroji nisu hapšeni i proglašavani kriminalcima samo zato što ne žele da plaćaju dažbine Tačijevoj
državi".

Ivanović se založio za raspisivanje izbora i na Kosovu i zatražio da Ustavni sud Srbije poništi sve sporazume Prištine i Beograda postignute u Briselu jer oni, kako je rekao, Srbima na Kosovu uzimaju državu i budućnost i ugrožavaju nacionalne i državne interese.

Miting pod sloganom "Hoćemo izbore - nećemo carine" organizovalo je SNV severnog Kosova i Metojije, a učestvovali su predsednici opština i skupština opština Kosovske Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i načelnik Kosovskomitrovačkog okruga.

2024 © - Vesti online