Četvrtak 01.03.2012.
16:59
Beta

Usvojena Rezoluciju o pravima sandžačkih Bošnjaka

Bošnjačko nacionalno veće: Bošnjaci ugroženi na svim nivoima

U Rezoluciji piše i da je Bošnjacima u Sandžaku uskraćeno pravo na obrazovanje na tom jeziku, na zaštitu i unapređenje bošnjačkog kulturnog nasleđa i na ravnopravnu zastupljenost u državnim organima i službama sa javnim ovlašćenjima.

Predsednik BNV Esad Džudžević rekao je da je tom rezolucijom dat odgovor na sve probleme i pitanja koje muče Bošnjake u Srbiji, i ocenio da je to dobra osnova za postizanje nacionalnog konsenzusa među Bošnjacima.

"Ovaj tekst Rezolucije nije upućen ni aktuelnoj, ni prethodnoj, ali ni budućoj vladi, već Republici Srbiji kao državi, i želeli smo da na taj način dobijemo odgovore na višedecenijska pitanja koja muče Bošnjake", naveo je Džudžević.

On je rekao da očekuje da će Rezolucija biti povod da Srbija ispravi greške prema Bošnjacima.

U Rezoluciji se traži rasvetljavanje teških krivičnih dela nad Bošnjacima tokom 1990-ih godina i da se sudi odgovornima, i da se sprovedu programi za povratak izbeglih, raseljenih i prognanih Bošnjaka.

Bošnjačko nacionalno veće je pozvalo sve Bošnjake, i sve legitimne predstavnike Bošnjaka u institucijama sistema, da aktivno učestuju sprovođenju rezolucije.

Predstavnici bošnjačkih stranaka u Vladi Srbije imaju dva ministra: Rasima Ljajića - ministra za rad i socijalnu politiku, i Sulejmana Ugljanina - ministra bez portfelja.

2024 © - Vesti online