Četvrtak 01.03.2012.
17:12
Beta

Republika Srpska ne slavi Dan nezavisnosti BiH

Foto: Ilustracija

"Mi 1. mart vidimo kao jedan od datuma koji je doveo do ratnog konflikta... zbog jednostranih odluka", rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci.

Dodao je da 1. mart u RS nije praznik, a da na nivou BiH nije donet zakon o praznicima.

Šef poslanika Srpske demokratske stranke u Skupštini RS Vukota Govedarica ocenio je da je BiH "zemlja čuda" - mediji u Federaciji BiH kažu da je danas državni praznik iako se on ne praznuje u RS i u delu drugog entiteta.

On je rekao da "svako lično ima pravo da slavi bilo koji datum, ali ne i institucije, ukoliko za to ne postoji zakonsko uporište i ako iza toga ne stanu sve strane u BiH".

Generalni sekretar Partije demokratskog progresa (PDP) Igor Crnadak ocenio je da se većina političara i partija iz Federacije BiH "ni za milimetar" nije pomerila od 1. marta 1992. godine, kada je održan "muslimansko-hrvatski referendum kojim je počeo rat u BiH".

"Umesto da zajednički obeležavamo datume povezane sa Dejtonskim sporazumom koji je doneo mir i uspostavio današnju BiH, iz Sarajeva i posle 20 godina slušamo nepotrebne i prevaziđene priče, bez vizije i budućnosti", rekao je Crnadak u saopštenju za javnost.

On smatra da BiH treba da se okrene Dejtonskom sporazumu koji je prihvatljiv za sve, te da BIH konačno počne da se bavi ekonomijom i poboljšanjem životnog standarda svih građana.

"U suprotnom, i u narednih 20 godina čeka nas nerealna i stupidna politika, sa još više nacionalnih tenzija i siromaštva u oba entiteta", istakao je Crnadak.

U Federaciji BiH se 1. mart praznuje kao Dan nezavisnosti BiH, dok se taj praznik ne priznaje u Republici Srpskoj, drugom bosansko-hercegovačkom entitetu.

2024 © - Vesti online