Četvrtak 01.03.2012.
15:50
Srna

Kralj Petar II Karađorđević nije abdicirao

Kralj Petar Drugi Karađorđević

Dva dokumenta, predstavljena na konferenciji za novinare koju je organizovala Kancelarija princa Aleksandra Karađorđevića, dokazuju da kralj Petar Drugi nikada nije abdicirao i da su informacije o tome predstavljale propagandu komunističkog režima Josipa Broza Tita.

Predstavljeno je i pismo iz Jugoslovenske kraljevske ambasade u Londonu koje je Vladimir Ribar uputio kralju Petru Drugom sa datumom 27. april 1945. godine.

Drugi dokument je izvještaj kraljevskog namesništva kralju Petru Drugom sa datumom 9. jun 1945. i pismo britanskog kralja Džordža 21. februara 1946. godine koje je, kako se navodi, upućeno "Dragom bratu i rođaku, Vašem veličanstvu Kralju Petru Drugom".

Za ova dokumenta koja potiču iz zaoštavštine advokata Ranka Brašića, istoričar Čedomir Antić je rekao da neće uticati na položaj porodice Karađorđević u Srbiji, ali da bi trebalo da doprinesu daljem otvaranju države i borbi za istinu.

Profesor Filozofskog fakulteta Ljubodrag Dimić naveo je da ti dokumenti pokazuju da je kralj Petar Drugi u martu 1945. godine preneo ovlašćenja na namesništvo, ali da to ne znači abdikaciju.

2024 © - Vesti online