Četvrtak 01.03.2012.
16:41
Telegraf.rs

Prodali nevestu za 6 hiljada evra!

Foto: Ilustracija

Zbog sumnje da su izvršili krivično delo trgovine ljudima uhapšeni su M.M. (43) iz Niša i M.R. (58) iz Beograda – saopštila je niška policija. Oni se sumnjiče da su po prethodnom dogovoru za iznos od 6.000 evra vrbovali maloletno lice iz Niša, koje je M.R. odveo u Švedsku.

U interesu istrage, policija nije saopštila više detalja o ovom događaju. Međutim, kako Telegraf saznaje, žrtva ove nečasne trgovine je petnaestogodišnja Romkinja, koja je u Švedskoj trebalo da se uda, a u skladu sa romskom tradicijom o ugovorenim brakovima.
 

Osman Balić, predsednik Yurom centra kaže da se tradicija kupovine neveste među Romima održala bez obzira što je protivna zakonu.
 

- To je negativna tradicija koja je prisutna među Romima koji su se ovde doselili sa Kosova, dok je u užoj Srbiji nema. Kupovina neveste je regulisana običajnim pravom, i nema veću društvenu opasnost, ako se zaista radi o zaključenju braka.
 

Međutim, poslednjih godina pod plaštom ugovorenih brakova skrivaju se kriminalne aktivnosti. Naime, te devojčice, koje se navodno kupuju radi braka, završavaju na ulici kao prostitutke ili se vrbuju radi prosjačenja – objašnjava Balić.
 

Obojica osumnjičenih za trgovinu ljudima saslušani su pred istražnim sudijom Višeg suda u Nišu, koji im je odredio pritvor do 30 dana.

2024 © - Vesti online