Četvrtak 01.03.2012.
16:36
Beta

Kuvajt naoružava sirijske pobunjenike

Kuvajtski parlament
 

"Znamo da su zemlje izrazile želju da naoružaju revolucionare. Savet je, preko vojne kancelarije, želeo da to organizuje", rekao je danas novinarima u Parizu predsednik tog saveta Burhan Galiun.

Kuvajtski parlament je na današnjoj hitnoj sednici o situaciji u Siriji usvojio neobavezujuću rezoluciju kojom poziva Vladu da naoruža sirijsku opoziciju i prekine diplomatske veze sa Damaskom.

Sirijski nacionalni savet saopštio je sinoć da je formirana "vojna kancelarija" koja će biti "u blizini mesta delovanja, verovatno u Turskoj".

Zadatak te kancelarije biće da utvrdi, kako je saopšteno, "koje je oružje neophodno i za koje misije".

"Utvrdićemo naše zahteve i potrebe u oružju i onda ćemo videti od koje zemlje ćemo tražiti (oružje). U pitanju je odbrana civila, a ne pokretanje rata. U pitanju je zaštita narodne revolucije. Našim oružanim grupama je upravo poverena misija odbrane", rekao je Galiun.

Najavljujući formiranje vojne kancelarije, Sirijski nacionalni savet je ukazao na "važnost kontrole oružanog otpora u Siriji" i podrške "Slobodnoj vojsci" Sirije, sastavljenoj od bivših pripadnika zvanične vojske.

Kuvajtski parlament je takođe pozvao vladu da prizna Sirijski nacionalni savet kao legitimnog predstavnika sirijskog naroda i da se pridruži međunarodnim zahtevima za suđenje sirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu pred Međunarodnim krivičnim sudom zbog ratnih zločina.

Više od 8.000 ljudi je poginulo za skoro godinu dana protesta protiv Asadovog režima.

2024 © - Vesti online