Četvrtak 01.03.2012.
13:20

Dulić: Zaštita životne sredine je dobar biznis

Oliver Dulić u akciji "Očistimo Srbiju"

"Moramo menjati način kako upravljamo planetom. U Srbiji se godišnje u poslove u vezi životne sredine uloži 19,5 milijardi dinara, a ako želimo da postignemo evropske standrade, u narednom periodu biće potrebno uložiti 10,5 milijardi evra", rekao je Dulić.

On je naveo da je u poslednjih nekoliko godina u zaštitu životne sredine uloženo mnogo znanja i novca, a napravljeni su i zakonodavni okviri. U okviru tih aktivnosti, kaže Dulić, otvoreno je 8.000 radnih mesta, a do polovine ove godine planirano je da taj broj bude 10.000 radnih mesta u reciklaži, upravljanju otpadom, proizvodnji biomase i drugim poslovima.

Sajam je, kako kažu organizatori, prilika za predstavljanje berze regionalnih projekata, mogućnost za zajedničku realizaciju projekata, kao i najznačajnijih regionalnih projekata u oblasti zaštite životne sredine.

Na sajmu ekologije učestvuje većina privrednih komora bivših jugoslovenskih republika, koje organizuju nastup na zajedničkom izložbenom prostoru, među kojima i Privredna komora Republike Srpske, koju predstavlja sekretar udruženja za zaštitu životne sredine Stanko Ivaštanin, Spoljnotrgovinska komora BiH i Privredna komora Federacije BiH.

Očekuje se učešće više od 100 preduzeća iz regiona, koji predstavlja tržište od 25 miliona stanovnika.

Sajam je organizovala "Zelena eko planeta", a pokrovitelji su Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Beograda i resorno ministarstvo, a suorganizatori su Privredna komora Srbije, Grad Beograd, Stalna konferencija gradova i opština.

2024 © - Vesti online