Četvrtak 01.03.2012.
08:06 >> 09:44h
Srna

Danas je najcrnji dan u istoriji BiH

 Danas je najcrnji dan u istoriji BiH

Janjić je ocenio da će, sve dok se potencira da je 1. mart "dan nezavisnosti BiH", biti i međunacionalnih tenzija, podsetivši da su se tog dana 1992. godine dva naroda udružila protiv Srba koji su odbili da izađu na referendum.

Iako je reč o državnom prazniku, današnji datum se ne slavi u Republici Srpskoj, jer zvaničnici tog entiteta smatraju da je 1. marta 1992. godine bez pristanka srpskog naroda na referendumu doneta odluka
o izdvajanju BiH iz bivše SFRJ.

Prvog marta 1992. godine nešto više od 60 odsto Bošnjaka i Hrvata u BiH dalo je svoj glas za "suverenu i nezavisnu BiH", na referendumu koji su bojkotovali predstavnici srpskog naroda. Po mišljenju mnogih, upravo je taj glas bio svojevrsni okidač za krvavi sukob, koji će vrlo brzo uslediti u BiH, piše "Fokus".

Ovaj datum i danas, kaže Janjić, predstavlja problem, jer se pokazalo da je referendum bio nedemokratski i ponižavajući za srpski narod.

Janjić je podsetio da je istog dana na Baščaršiji mučki ubijen srpski svat Nikola Gardović, samo zbog zastave koja se našla u svadbenoj povorci, a što je, kako je rekao, bila kulminacija napetosti jer je to bilo prvo ubistvo.

"Srbi koji su živeli u delovima grada u kojima su Bošnjaci bili u većini imali su veliku dozu straha i tražili su mogućnosti da napuste svoje domove. Nakon toga je Sarajevo hermetički zatvoreno i Srbima nisu dali da izlaze. Za one koji nisu otišli nastupio je pakao", priča on.

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je sinoć u Banjaluci da je to "praznik bošnjačkog naroda" i da bošnjačka strana svih prethodnih godina pokušava da 1. mart "na silu osigura kao praznik", a lider HDZ BiH Dragan Čović rekao je da će i na 20 do 30 odsto teritorije Federacije BiH, na kojima žive Hrvati, danas biti radni dan.

2024 © - Vesti online