Sreda 29.02.2012.
16:35 >> 20:36h
D. Dekić - Vesti

Kori Udovički nametnuta Tadiću?

Od guvernera do premijera: Kori Udovički
 

Naš sagovornik tumači da se iza spekulacija da se Kori Udovički u sedištima Evropske komisije i Oebsu daju dobre šanse za tu poziciju krije pritisak Brisela, da poput nekih evropskih i srpsku vladu povede finansijski stručnjak međunarodnog renomea.


- Poput premijera Italije Maria Montija i Grčke Lukasa Papadimosa, Udovički, koja je radila u MMF-u, a sada pri UN, kao ekspert bila bi, smatraju neki krugovi u EU, pogodna u ekonomskoj krizi, s naraslom sistemskom korupcijom u Srbiji - objašnjava naš sagovornik.


Međutim, bivšu ministarku energetike u vladi Zorana Đinđića, potom guvernerku NBS-a, u vrhu DS-a ne doživljavaju kao mogućeg kandidata, već kao eventualni "nametnuti izbor".


O kandidatima su razgovor planirali posle raspisivanja izbora, pa još nije odlučeno ni da li će obnarodovati personalno rešenje pre izlaska na birališta, ili kao 2008. godine, po objavljivanju konačnih rezultata.


Udovički, prema rečima ekonomiste Branka Dragaša, nije izbor administracije EU, već nekolicine najmoćnijih porodica koje upravljaju svetom i mogu da je poput grčkog i italijanskog premijera postave u tu fotelju kao svog "šefa ekspoziture".


- Čak je ime i prezime nebitno, već je važno da u ekonomskoj krizi dodatno zaduže države i uzmu ih u svoje vlasništvo - tvrdi Dragaš.


EU, ukoliko utiče na formiranje vlasti, pre bi, smatra stručnjak za inostrana ulaganja Milan Kovačević, izrazila želju da vidi efikasniju srpsku vladu, nego da uslovljava personalnim izborom.


- U Srbiji je teško biti predsednik vlade u pravom smislu, jer ta ličnost, bilo stručna ili partijska, počiva na koalicinom kompromisu, što naročito teško pada ekspertu - ukazao je Kovačević.

Cvetković ne bi o nasledniku

 

Aktuelni predsednik Vlade Mirko Cvetković rekao je da je pozicija budućeg premijera nije samo pitanje stručnosti, već i političko. - Zato ja o tome ne želim da se izjašnjavam - kaže Cvetković, a o Kori Udovički, kao o osobi sa kojom je godinama sarađivao, ima pozitivno mišljenje.

 

2024 © - Vesti online