Sreda 29.02.2012.
16:11
Beta

"Pokušati dogovor oko granice pre arbitraže"

Ivo Josipović

"Hrvatska insistira na katastarskom pristupu, prati rešenja Badinterove komisije, a Srbija želi da primeni načelo sredine reke", rekao je Josipović novinarima u Zagrebu.

On je, međutim, dodao bi bilo nužno da dve zemlje pokušaju da dogovore fleksibilno rešenje koje bi kombinovalo oba načela, pre nego što se odluče na arbitražu.

"Ako se možemo dogovoriti oko načela, onda je dobro, ali ako ne možemo, ostaju nam dve solucije: da pokušamo pregovarati kombinacijom sredine reke i katastra, ili ako ne, moraćemo se na kraju odlučiti na neki oblik arbitraže ", izjavio je hrvatski predsednik.

Josipović je objasnio da bi po katastarskom rešenju koje predlaže Hrvatska, toj državi pripalo "nešto više teritorija s leve strane Dunava", ali da "ima nešto što bi pripalo i Srbiji s hrvatske strane".

Hrvatski predsednik je istakao da je Vukovarska ada, ostrvo na Dunavu nedaleko od Vukovara, u "katalogu" onoga što bi Hrvatska u svakom slučaju htela.

Josipović je istakao da je pitanje granice jedno od brojnih pitanja koje Hrvatska mora da reši sa susedima i ocenio da je dobro što nijedna od spornih graničnih linija sa susednim zemljama ne proizvodi ozbiljne političke probleme.

2024 © - Vesti online