Sreda 29.02.2012.
14:39
Beta

Obama dekretima menja zakon o odbrani

Obećao zatvaranje Gvantanama, ali mu Kongres ne dozvoljava

Bela kuća objavila je noćas dekrete o primeni zakona o Pentagonu koji je Obama potpisao 31. decembra 2011. godine, ali uz "velike rezerve prema nekim članovima zakona kojima se utvrđuje pritvor, ispitivanje i krivično gonjenje osumnjičenih za terorizam".

Usvojeni zakon određuje da stranci osumnjičeni za povezanost sa terorističkom mrežom Al Kaida i pripremu ili učestvovanje u napadima na SAD, odgovaraju pred vojnim, a ne pred civilnim pravosuđem. Međutim, Obama je upozorio je da će iskoristi svoje pravo kao predsednik i uvesti ograničenja u primeni zakona.

Obama je objasnio da će nastojati da zakon bude primenjivan na najbolji način kako bi bili očuvana "fleksibilnost od koje zavisi američko društvo i vrednosti na kojima se zemlja temelji". Prema dekretima o primeni zakona o odbrani, određivanje vojnog pritvora osumnjičenom krajnje je sredstvo.

Osumnjičeni za terorizam moći će da bude izveden pred vojni sud "samo posle pomne provere svih činjenica i na osnovu procene predsednikovog tima za nacionalnu bezbednost", saopštila je Bela kuća.

Pored ostalog, ministar pravde, državni sekretar, ministri odbrane i za unutrašnju bezbednost, načelnik generalštaba i direktor obaveštajne službe moraće jednoglasno da odobre takvu proceduru, dodaje Bela kuća.

Prebacivanja u vojni sud neće biti ako je ono na uštrb antiterorističke saradnje ili u slučaju kada jedna strana vlada odbija da izruči osumnjičenog zbog mogućeg vojnog pritvora, preciziraju dekreti.

Pošto je vojni pritvor već isključen za američke državljane na osnovu zakona izglasanog u Kongresu, on neće moći da se primenjuje ni na osobe sa dozvolom za stalni boravak u SAD koje su uhapšene na američkoj teritoriji ili za dela počinjena na američkoj teritoriji, piše u dekretima.

Dekreti predviđaju i izvođenje osumnjičenog pred civilni sud "ako njegovo prebacivanje u vojni pritvor ometa pokušaje da se postigne saradnja ili priznanje".

Obama je obećao zatvaranje Gvantanama u kojem se nalazi još 171 pritvorenik, ali ga Kongres sprečava u tome pošto odbija da deblokira fondove za prebacivanje zatvorenika u SAD ili treće zemlje.

2024 © - Vesti online