Sreda 29.02.2012.
07:47
Večernje novosti

Oboleli od raka ostali bez lekova

U onkološkim centrima ima nekih lekova, ali "5-fluorouracil" nedostaje
 

Oko 10.000 ampula koje su ušle u zemlju u poslednja dva meseca, koliko traje nestašica, ”planulo” je za čas, jer su već postojali spiskovi pacijenata koji čekaju terapiju.


- Nemamo bukvalno nijednu ampulu. Situacija je toliko dramatična da smo uradili ono što nikada nije bila praksa:rekli smo pacijentima da sami nabave lek ako ikako mogu - kaže za ”Večernje novosti” dr Davorin Radosavljević, direktor Klinike za medikalnu onkologiju i zamenik direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.


Sanja Mirosavljević, portparol Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, međutim, kaže da su bolnice dužne da nabave ovaj lek, koji je od ove godine prešao na ”D listu”. U onkološkim centrima pitaju - kako? Na tendere se niko ne javlja, a nije im u potpunosti isporučena ni ranije ugovorena količina, jer dobaljači ne mogu da dobiju lek od proizvođača.
 

Ministarstvo: neka kupe sami

Stavljanjem ”5-fluorouracila” na ”D listu” zdravstvenim ustanovama je, u skladu sa pravilnikom o uvozu neregistrovanih lekova, omogućeno da samostalno nabavljaju ovaj lek - rečeno je u utorak ”Novostima” u Ministarstvu zdravlja. - Određene bolnice su sprovele postupak javne nabavke i očekuju isporuku, dok ga u drugima nema jer ustanove nisu završile postupak javne nabavke.

- Posle provere karakteristika, pacijentima dajemo lek koji sami nabave, jer je interes obolelih preči od poštovanja procedure - kaže dr Radosavljević. - Striktno pridržavanje propisa u ovoj vanrednoj situaciji bilo bi na štetu pacijenata, za koje je najvažnije da lek prime na vreme. Posle više neuspelih tendera, uspeli smo da ugovorimo isporuku ”5-fluorouracila” jednog španskog proizvođača i do 23. marta očekujemo količinu koja će biti dovoljna za tri meseca.


U KBC ”Bežanijska kosa”, takođe, nemaju nijednu ampulu ovog leka. Ne znaju ni kada će ga biti.


- Jedino što možemo je da pacijente uputimo u druge ustanove, ali bez efekta, jer ni drugi nemaju lek - kaže za ”Novosti” dr Zafir Murtezani, načelnik onkologije u KBC ”Bežanijska kosa”. - Ovaj lek prima svaki drugi onkološki pacijent na citostaticima. Kakve su posledice nestašice videćemo kada nas pacijenti optuže ako bolest zbog pauze u terapiji uznapreduje. Po protokolima, može da se toleriše nekoliko dana kašnjenja sa davanjem leka, ali ne i mesec dana pauze.


Dušanka Lončarević, načelnik apoteke u KBC ”Bežanijska kosa”, kaže za ”Novosti” da je ovaj centar od 26. decembra dosad dobio samo dve isporuke ”5-fluorouracila” - ukupno 900 ampula, a mesečne potrebe su 1.200 ampula.
 

Umesto 160 dinara plaćamo 5.000

 

U susednim zemljama ”5-fluorouracil” može regularno da se kupi u apotekama. U Makedoniji, recimo, jedna ampula, kade se preračuna u dinare, košta oko 160 dinara, a oboleli od raka kažu da se u Srbiji, sada ”ispod tezge” prodaje za 5.000 dinara.

- Molili smo, jurili, tražili, slali pozive na adrese 13 dobavljača da nam dostave ponudu i niko nam nije odgovorio - priča Lončarevićeva. - Mi jednostavno nemamo mehanizme da obezbedimo lek. Svake srede u Ministarstvo zdravlja šaljemo izveštaje o deficitarnosti, i neko u Ministarstvu ili RFZO bi trebalo da sabere potrebe i nabavi lek za celu Srbiju.


Najviše ”5-fluorouracila” se troši u Institutu za onkologiju i radiologiju - 3.500 ampula mesečno, a potrebe manjih centara su od 600 do 1.500 ampula. Za 25 centara u kojima se daje ova terapija godišnje je potrebno 100.000 ampula.


- Problem je što se lek nabavlja na kašičicu i veliko je pitanje dokle će moći i tako, jer i u Evropi vlada nestašica ovog leka - kaže za ”Novosti” dr Vladimir Kovčin, direktor KBC ”Bežanijska kosa”.

2024 © - Vesti online