Utorak 28.02.2012.
20:39
Dnevnik.hr

Milion dolara onome ko ''hakuje'' ''Gugl hrom''

Hakeri su u poslednje tri godine u očaj su bacali kreatore veb brauzera ''Firefox'', ''Internet Explorer'' i ''Safari'', pronalazili im propuste i ''hakovali'' ih. Ali, jedan web program je za njih ostao enigma - ''Guglov'' ''Chrome''.

Izazov za hakere: ''Gugl hrom''

Zbog te činjenice, ''Gugl'' je ponudio milion dolara u obliku nagradnog fonda svim onima koji uspeju da ''hakuju'', na godišnjem hakerskom takmičenju ''Pwn2Own'', koje se održava iduće nedelje u sklopu informatičke konvecnije ''CanSecWest'' u kanadskom Vankuveru.

Svi oni koji pronađu ''bagove'' u tom softveru i iskoriste ih za ''hakovanje'' tog preglednika, ''Gugl'' nudi 60.000 dolara. Za hakerske uspehe koji uključuju i bagove specifične za ''Chrome'', (ali ne nužno samo ''Chrome''), Gugl nudi 40.000 dolara. Najmanje, odnosno 20.000 dolara, američka kompanija nudi hakerima koji pronađu ''bagove'' u ''Windows-u'', ''Flash-u'' ili hardverskim drajverima, i uspeju da ih hakuju.

Google se na takav potez odlučio jer želi vidjeti šta najbolji svjetski hakeri mogu napraviti njihovom web pregledniku. naravno, takva saznanja dovode do poboljšanja softvera i spoznaje koliko je isti ranjiv na hakerske napade.

2024 © - Vesti online