Utorak 28.02.2012.
18:37
Beta

Pastor: Status kandidata otvara nove fondove EU za Srbiju

Ištvan Pastor

"Moramo biti spremni i sposobni da iskoristimo nove šanse koje pružaju ovi fondovi, a to se odnosi i na kvalitetne projekte iz oblasti prekogranične saradnje", istakao je Pastor u razgovoru koji su on i predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši imali u Kečkemetu u Mađarskoj, sa predsednikom Skupštine Županije Bač-Kiškun Gaborom Banjaijem.

Pastor je naglasio važnost projekta izrade studije izvodljivosti železničke pruge
Segedin-Reska-Horgoš-Subotica-Čikerija-Bačalmaš-Baja koji je, zajedno sa Vojvodinom, finansirala Evropska unija preko IPA Fonda za prekograničnu saradnju Mađarske i Srbije.

On je ocenio da se bez odgovarajuće saobraćajne infrastrukture ne može ni govoriti o ozbiljnom razvoju čitave regije, preneo je Pokrajinski sekretarijat za informacije.

Pastor je dodao da je značajna i saradnja u oblasti protivgradne zaštite, u cilju prevencije elementarnih nepogoda i zaštite poljoprivrednih i drugih materijalnih dobara.

Bilt: Srbija dobila zeleno svetlo

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši podsetio je da su parlamenti Vojvodine, Bač-Kiškuna i Vukovarsko-sremska županija već imaju potpisanu Izjavu o namerama kojom su stvoreni optimalni uslovi za efikasniju privrednu, turističku, ekološku i svaku drugu saradnju i zajedničke projekte.

Najavio je da će do kraja marta u Novom Sadu biti održan sastanak delegacija Vojvodine, Bač-Kiškuna, Vukovarsko-sremske županije i Županije Čongrad, koja želi da se intezivnije uključi u saradnju. Egereši je dodao da je sa Banjaijem bilo reči i o bližem povezivanju kancelarija koje Vojvodine i Bač-Kiškun imaju u Briselu, u cilju međusobne pomoći i zajedničkog lobiranja.

2024 © - Vesti online