Utorak 28.02.2012.
13:06
P. Arsić - Vesti

Bakir pravdao zločin u Silosu

MINIMIZIRA MASAKR I U DOBROVOLJAČKOJ: Bakir Izetbegović

- Svi treba da naprave korak ka priznanju sopstvenog greha i greške. Neko veći, neko manji. Svi se moramo suočiti sa sopstvenom savešću, suditi zločincima. To je jedini način da se otvori prostor za istinsko pomirenje - rekao je Izetbegović i dodao da je istina o Dobrovoljačkoj i Silosu složena. On je Srbima iz Hadžića na teret je stavio ubistvo 300 Bošnjaka koji su poginuli u borbama i poručio da su Srbi iz Silosa izašli živi.
 

- Istina o događajima tog 2. maja 1992. godine veoma je složena. Predsednik Alija Izetbegović je bio otet prethodnog dana na aerodromu u Butmiru od strane JNA, Sarajevo je svu noć bombardovano, niški specijalci su pokušali prodor do zgrade komande. Bilo je puno mrtvih i ranjenih ljudi. U takvoj situaciji pokrenuta je ogromna kolona naoružanih vojnika koja se kretala od komande JNA prema Grbavici kroz špalir ozlojeđenih građana i branilaca grada. Bila je to zaista rizična operacija. Kako je došlo do pucnjave, ko je prvi zapucao, kako su pale žrtve - ustanoviće sud - naveo je Izetbegović.
 

- I sa slučajem Silos je slična stvar. Bošnjaci koji su radili u Remontnom zavodu u Hadžićima su likvidirani, svi bez izuzetka, bez ikakvog razloga i krivice. Mislim da se radi o više od 300 ubijenih osoba. Srbi iz logora izašli su živi. Sud će i u ovom slučaju utvrditi istinu. Poznajem optuženog Mustafu Dželilovića i, kako narod kaže, ruku bih stavio u vatru za njegovu nevinost. Naprosto ne mogu spojiti njegovu ličnost sa ratnim zločinom i uveren sam da je moja procena ispravna - branio je dalje Izetbnegović, ovaj put prvooptuženog u "predmetu Silos".

Poslanik SNSD-a u parlamentu BiH Dušanka Majkić smatra da je Izetbegović još jednom pokazao licemerstvo.

- Reći da neko treba da bude srećan jer je skoro četiri godine proveo u logoru pod najstrašnijim mukama i jer tamo nije ubijen je bezobrazluk bez presedana. Šta to ima složeno i kako se može opravdati napad na kolonu JNA koja se povlačila iz Sarajeva? - pita Majkićeva.
 

Filozofija satanizacije Srba


Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Borislav Bojić takođe ističe da ovakve izjave dodatno destabilizuju i onako krhke odnose unutar BiH.


- Bakir Izetbegović ide stopama svog oca Alije i čitavu političku filozofiju gradi na satanizaciji srpskog naroda. Ništa drugo se od njega nije ni moglo očekivati jer mu je otac u amanet ostavio "Islamsku deklaraciju" koja je glavni politički akt SDA - smatra Bojić.


Logoraši: Štiti oca i sebe


Spasoje Kovačević, predstavnik logoraša Silos, podseća da je sam Alija Izetbegović dva puta sleteo na heliodrom kod zloglasnog logora i da stenogrami sa sednica ratnog Predsedništva BiH pokazuju da je i sam Silos nazivao logorom.


- Bakir je bio njegov saradnik i sad štiti zločine svog oca u kojima je i sam imao udio. U Silosu su stradala 24 logoraša, preko 600 ljudi je mučeno, a Bakir nam sad kaže da treba das mo srećni jer smo živi - kaže Kovačević.

2024 © - Vesti online