Utorak 28.02.2012.
12:00
M. Roknić - Vesti - Foto:

Nama je praznik kad nismo same

No, u selo Radmanovac na Kordunu nije lako stići ni leti, a ove zime gotovo ga je zameo sneg. I zato je naš dolazak iznenadio Aleksandru i Dragicu koje, kažu, gotovo mesec dana nisu videle čoveka da je prošao putem kraj njihove kuće.
 

- Ne opravdavajte se što kasnite, nama je Božić uvek kada nas se neko seti. Hvala Jankovićima u dalekom Sidneju što su, od toliko nevoljnika, baš nas odabrali - ne krije svoju sreću majka Dragica.
 

Mnogo dobrih ljudi pomoglo je preko da Aleksandra završi školu, ali za frizerku u pustom Radmanovcu, pa ni Vojniću, nema posla niti izgleda da ga u budućnosti bude. Stoga će na leto pokušati da upiše polugodišnji kurs za policajku.

Ako je prime, uverena je Dragica, biće sjajno, pogotovo što je kao devojčica pokojnom ocu uvek govorila da će i ona krenuti njegovim stopama i biti policajka. Nema Dragica predstavu kako će to isfinansirati, osim što u tom vidi jedini spas.
 

- Ne mogu je, kaže, gledati da ovde sa mnom propada. Selo je pusto, a za izlaske u Vojnić nema se novca. Sto pedeset evra penzije dovoljno je tek za režije. Krov na kući propada, a da muka bude veća, imaju pravo na obnovu, ali prethodno treba provesti ostavinsku raspravu i za nju platiti 500 evra, jer da bi se dobila obnova, vlasnički papiri moraju biti čisti.

I tako sve u krug. Neimaština pritiska. Još teža je u pustom selu samoća. Posle tolikih iskušenja i pomoći koju su im pružili čitaoci "Vesti", Dragica kaže da je ipak pogrešila što se vratila iz izbeglištva u Srbiji.

- Verovala sam da će nam lakše biti u svojoj kući, pa čak i kad mi je muž umro nedugo po povratku, ali grdno sam se prevarila. U izbeglištvu smo živeli u okolini Gornjeg Milanovca, u punom selu, gde se uvek mogla zaraditi neka nadnica, brati maline, saditi krompir... A ovde, da te Bog sačuva - govori, ne bez gorčine, Dragica, uverena da u njihovom slučaju ne važi pravilo da je kod svoje kuće najbolje.

POZIV DONATORIMA  

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online