Ponedeljak 27.02.2012.
20:19
Vestionline

Zukorlić: Stradanje Bošnjaka mora da stane

Zukorlić je na komemorativnoj akademiji povodom godišnjice tog zločina rekao da je ponosan na mladu generaciju Bošnjaka koja pokazuje odlučnost da se stogodišnje stradanje Bošnjaka na tim prostorima zauvek prekine.

Ponosan na mlađe naraštaje: Muamer Zukorlić

"Ponosan sam na mlade naraštaje koji slobodu ne daju ni za šta i koji svoju budućnost žele graditi svojom rukom i neće pristajati da se odriču svoje vere da bi sačuvali samo svoju glavu na ramenima. Taj naš put je sve izvesniji i pokazuje da Bošnjaci imaju svoju budućnost i imaju pravo na optimizam", rekao je Zukorlić.

Zukolić je ocenio da je odnos vlasti i države prema zločinu u Štrpcima, odnos države prema Bošnjacima i istakao da će mladi naraštaji pokazati da se to više nikome ne sme dogoditi.

"Sa ovim istorijskim resursom mira, pacifizma i opređeljenosti ka miru i slobodi mi ćemo, zapravo, biti bogatstvo i Srbije i celog Balkana jer nosimo u sebi toliko ljubavi i toliko humanosti. Svu gorčinu tragedije pretvorićemo u svetlu budućnost nas ali isto tako i onih koji žive sa nama ili pored nas", naveo je on.

On je istakao da "sa istom takvom odlučnosću i snagom nećemo dozvoliti onima oko nas, a pogotovo onima koji čine vlast na bilo kom nivou, da krune našu slobodu niti da nam je otimaju i da nas smatraju manje vrednim od ostalih građana".

Danas se navršilo 19 godina od otmice 19 civila - putnika iz voza u mestu Štrpci i njihovog svirepog ubistva koje su počinili pripadnici paravojne formacije "Osvetnici" pod komandom Milana Lukića. Voz 671 koji je saobraćao na relaciji Beograd - Bar, 27. februara 1993. godine zaustavila je grupa uniformisanih osoba predvođena Milanom Lukićem i iz njega izvela 19 putnika od kojih je 18 bošnjačke nacionalnosti, i kasnije ih svirepo ubila.

2024 © - Vesti online