Ponedeljak 27.02.2012.
16:28
Vestionline

''Ina'' zbog EU stopirala poslove u Siriji

"Na osnovu odluke Vlade Hrvatske, ali i ukupnog stanja bezbedonsti u Siriji, INA nije u mogućnosti da nastavi svoje redovne poslovne aktivnosti u Siriji zbog razloga koji su izvan kontrole kompanije".

Ina se zbog sankcija Siriji suočava sa velikim gubicima

Stoga su se ispunili uslovi predviđeni ugovorima o proglašenju više sile, odnosno o privremenom obustavljanju svih poslovnih aktivnosti, navela je INA. INA u Siriji ima koncesiju za istraživanje i eksploataciju nafte i gasa na dva bloka - Hajan i Afamia, a Hajan je njena najuspešnija inostrana koncesija.

INA čiji je najveći pijedinački akcionar mađarski MOL, kaže da je Sirija jedan od njenih najznačijih projekata, ali da već mesecima ima probleme pri naplati potraživanja od Sirije. Zbog toga, kako se navodi u saopštenju, ne očekuje se da će odluka o privremenom obustavljanju poslovanja ugroziti druge investicione projekte.

Vlada Hrvatske je prošlog četvrtka odlučila da se Hrvatska primeni sankcije EU prema Siriji. Prvi potpredsednik Vlade Radimir Čačić izjavo je da su posledice te odluke ozbiljne i podsetio da je dobit firme INA 2011. godine bila oko dve milijarde kuna (264 miliona evra), većinom od poslova u Siriji.

2024 © - Vesti online