Ponedeljak 12.10.2009.
15:15
Tanjug

Gol Nazarenka "ojadio" hrvatsku privredu

Zagrebački "Večernji list" u broju od ponedeljka piše da je gol Ukrajinca Nazarenka u mreži britanskog golmana Džejmsa, iz blagajne Hrvatskog fudbalskog saveza "izbio" oko 20 miliona evra. Od toga je deset od premije FIFA (u to je uračunat novac za plasman na prvenstvo i novac za tri utakmice koje bi Hrvatska minimalno odigrala), a druga polovina otpada na novac, koji će uskratiti sponzori zbog neuspeha.

Patiće i drugi, ocenjuje list i citira reči predsednika Hrvatskog udrženja poslodavaca Đura Popijača, koji procenjuje da će gubitak ugostitelja biti veći od nekoliko stotina miliona kuna.

- Otežavajuća okolnost za ugostitelje je i ta što bi malo navijača moglo sebi da priušti odlazak u Afriku, pa bi kafići za vreme prvenstva sigurno bili puni - ocenio je Popijač.

"Večernji" navodi da će štetiti i pivari, budući da za vreme igranja reprezentacije nacija "slisti" i do dva miliona boca piva od pola litre. Putničke agencije računale su, pak, na to da bi oko 2.000 navijača putovalo u Afriku, a za zaradu će ostati uskraćeni i oni koji zarađuju od prodaje navijačkih rekvizita. Nije nevažan ni izostanak rasta prodaje televizora, koja uoči važnih utakmica hrvatske reprezentacije vrtoglavo raste.

Ukrajina je golom Nazarenka pobedila prvoplasiranu Englesku (1:0) i pretekla Hrvatsku na drugom mestu, kolo pre kraja. U sredu, Ukrajinci gostuju nejakoj Andori i u slučaju pobede, ostaće drugi i plasirati se u baraž za SP.

Hrvatska istog dana gostuje Kazahstanu, mora da pobedi i nada se čudu.

2024 © - Vesti online