Ponedeljak 27.02.2012.
11:06 >> 18:23h
B92

Godišnjica otmice u Štrpcima

Godišnjica otmice u Štrpcima
 

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine tim povodom najavljuje nastavak istrage.

Tužilaštvo je došlo do novih saznanja u istrazi o zločinu u Štrpcima i nastaviće istragu u saradnji sa nekim svedocima, a i uz pomoć knjige komandanta "Osvetnika" Milana Lukića, koji je zbog tog i drugih zločina prvostepenom presudom Haškog tribunala osudjen na doživotnu kaznu zatvora.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je da Tužilaštvo i dalje istražuje taj slučaj i da istragu nastavlja u saradnji sa Haškim tribunalom, MUP-om Srbije i policijom BiH, kao i uz pomoć porodica žrtava.

"Zahvaljujući pronadjenim ostacima dva tela u jezeru Perućac, znamo i kojim tragom da idemo u daljoj istrazi", naglasio je Vekarić.

Povodom obeležavanja godišnjice zločina u Štrpcima, Bošnjačko nacionalno veće najavilo je da će njegova delegacija danas odati poštu žrtvama i položiti cveće na spomen-obležje u Prijepolju.

Otmicu 18 Bošnjaka i jednog Hrvata iz bivše SRJ, odnosno Srbije i Crne Gore, iz voza broj 671 u železničkoj stanici Štrpci izvršila je 27. februara 1993. godine paravojna formacija "Osvetnici" iz Republike Srpske.

Prema optužnici Haškog tribunala, pripadnici te paravojne formacije su otete putnike odvezli u selo Prelovo kod Višegrada, gde su ih u fiskulturnoj sali osnovne škole postrojili, prilikom pretresanja oduzeli im novac, nakit i druge vredne stvari, a zatim tukli.

Posle toga, putnici iz voza su vezani žicom, ubačeni u kamion i odveženi u pravcu Višegrada gde su likvidirani u garaži jedne od spaljenih seoskih kuća nedaleko od obale Drine.

Zbog učesća u ovom zločinu, Viši sud u Bijelom Polju je 9. septembra 2002. godine osudio Nebojšu Ranisavljevića na 15 godina zatvora, a Vrhovni sud Crne Gore je dve godine kasnije potvrdio presudu.

2024 © - Vesti online