Ponedeljak 27.02.2012.
12:33

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Stan u Beču jeftiniji nego u Beogradu

Kalabić je prethodno, krajem 2011. u koncernu ERA Imobilijen, gde je na funkciji jednog od direktora, proglašen menadžerom godine jer je postigao veliki uspeh u prodaji nekretnina. Mada u Evropi ima 1.400 filijala, ERA Imobilijen sa Srbijom za sada nema nikakvu saradnju.


- U pripremi je otvaranje filijale, ali to je još na dugačkom štapu - kaže Kalabić, koji je nedavno bio gost beogradskog dopisništva "Vesti".

Zašto na dugačkom štapu?

U Austriji se ne oseća kriza


Da li se svetska ekonomska kriza oseća u Austriji?

 

- U Austriji se ne oseća kriza. Ekonomska kriza je samo u nečijim glavama. Svi oni koji znaju da rade nemaju ekonomsku krizu. Samo u prvoj polovini prošle godine uloženo je 300 milijardi evra u izgradnju nekretnina. Moja kancelarija nije osetila krizu. Mi klijentima izlazimo u susret maksimalno, nudimo im kompletnu uslugu, počev od nekretnine do njenog povoljnog finansiranja, organizujemo usluge notara i preseljenje u kupljeni stan.

- Iz naše centrale u Parizu zamoljen sam da ispitam poslovni ambijent i u pregovorima sam sa nekim velikim firmama koje bi gradile za nas. Međutim, u Srbiji su nekretnine veoma skupe. Recimo, u pojedinim kvartovima u Beču stanove prodajemo za 1.300 - 1.400 evra po kvadratnom metru, u strogom centru Sofije je od 1.000 do 1.200 evra, dok je na sličnoj lokaciji u Beogradu između 3.000 i 3.500 evra. To nema logike. Kako će u Srbiji neko da kupi stan po tako visokoj ceni ako zarađuje 300 evra mesečno, dok onaj u Beču prima oko 1.500 evra. Iako bismo mi gradili prikladne stanove koji bi svima bili dostupni, u Srbiji se veoma sporo izdaju dozvole, administracija je preobimna, situacija je još nestabilna u tom smislu.


S obzirom na to da se u Srbiji učestalo govori o otvaranju mogućnosti kupovine nekretnina na lizing, kako taj model trgovine funkcioniše u Evropi?


- Tako nešto ne postoji. Mi imamo 1.400 poslovnica u 21. zemlji Evrope, od čega 40 u Austriji, i svakako bih za to znao.


Kako mlad čovek ili bračni par u Austriji može da dođe do sopstvenog krova nad glavom?


- Kod novih zgrada i kuća, grad Beč i Donja Austrija imaju modele po kojima oni jedan deo nepovratno finansiraju ili daju deo novca sa minimalnom kamatom, na primer jedan odsto. A, to opet zavisi od toga koliko neko zarađuje. Ako ima dobru zaradu nema pravo na taj fedrung (dotaciju). Ukoliko potencijalni kupac ima dobar bonitet, odnosno solidna primanja ili da su oba bračna para zaposlena i da mogu 100 posto da isfinansiraju kupovinu stana, oni mogu da uzmu kredit sa malim kamatnim stopama od tri do 3,5 odsto. Nekretnine kupuju, kako Austrijanci tako i naši državljani u Austriji, jer je to sigurnost i najunosniji vid ulaganja. U Beču se uvek traži stan više pa cene najamnina skaču, pošto je prestonica primamljiva ne samo Austrijancima već i ljudima iz obližnjih zemalja.


Kakav će, prema Vašem mišljenju, biti kvalitet života u Beču ove godine, s obzirom na to da je prošle godine bio u vrhu svetske liste?


- I dalje će ostati u vrhu. Beč je stabilan grad.  

2024 © - Vesti online