Ponedeljak 27.02.2012.
08:11
D. Đorđević - Vesti

Deca naoružana besom (2): Biju dok ne otvore lobanju

- Svojevremeno smo imali dva obračuna devojčica koje su se potukle zbog dečka. Razgovarali smo sa njima i roditeljima i bile su kažnjene smanjenjem ocena iz vladanja. Drugih incidenata nije bilo - izjavili su u Ekonomskoj školi.


U Višem sudu u Vranju godinama se bave maloletničkim kriminalom i kažu da su razlozi za tuče uglavnom banalni. Dovoljno je da popiju malo više, jedan drugog popreko pogledaju... Obračun pesnicima je čest i zbog devojaka. Kazne su uglavnom pojačan nadzor roditelja ili staratelja, kao i odlazak u Centar za socijalni rad.

Alkohol na izvolte


Vlasnici kafića listom tvrde da maloletnicima ne toče alkohol, mada priznaju da odoka procenjuju godine.


- Šta vredi što neću da mu prodam žestoko piće kad ga je on poneo, pošto u prodavnicama mogu da kupe i alkohol i cigare - tvrdi vlasnik jednog od najposećenijih gradskih kafića.

Prošle godine je u policiji registrovano više od 20 maloletnika koji su učestvovali u tučama. Najdrastičniji slučaj bio je onaj kada je maloletni L. S. u gradskom parku tukao maloletnog B. V. i preteći mu nožem oteo 200 dinara. L. S. je sledećeg dana nasrnuo nožem i na Jovana J. i naneo mu teške telesne povrede.

Nasilja ima i po vranjskim kafićima i diskotekama u kasnim večernjim satima. U jednom kafiću Milana D. pretukli su vršnjaci. Njegov otac kaže da su ih izazvale Milanove skupe patike i to što se on, navodno, pravio važan.

- Dežurao sam cele večeri za Novu godinu, nekoliko puta sam odlazio do kafića, kao da sam predosećao da će se nešto desiti. Uzalud, ipak su ga pretukli tako da sam ga jedva prepoznao kad su ga drugovi doveli kući. Ova današnja deca biju dok ne otvore lobanju - kaže ovaj čovek.

- Ipak, nikog nisam tužio. Samo ću još više navući njihov bes na sina. Oni će verovatno biti kažnjeni, ali su kazne tako blage da su besmislene.

Zapamćena je tuča u centru Vranja, kad je više od 40 mladića ukrstilo pesnice. Toliko brutalnosti i sevanja noževa nije viđeno odavno. U tuči mladića iz grada i njihovih vršnjaka iz prigradskog naselja Raška najstariji batinaš imao je 20, a najmlađi 14 godina! Miloš Stošić Jare je samo čudom izbegao smrt. Uboden je u trbuh.

Miloš priča da je te večeri s drugarima Danilom Mihajlovićem, Markom Todorovićem, Aleksandrom Ljubisavljevićem i Bojanom Stošićem bio u kafiću u centru grada.

- Bojan je fudbaler, a mi smo sportisti. Nismo smo nikada nikome zamerili. U jednom trenutku neko je utrčao u kafić i rekao Bojanu da je napolju masovna tuča i da biju njegovog brata. Kad smo izašli ispred kafića, videli smo kako jedan momak udara ciglom Bojanovog brata N. S. (17). Udario ga je u glavu tri puta. Krv je liptala na sve strane. Bojan je skočio da odbrani brata, zamalo ga nisu ubili - priča Miloš. -

Odjednom sam osetio udarac u stomak i neku toplinu. Nož se zario u studentski indeks, da nije bilo njega, ostao bih na mestu mrtav.

U masovnoj tuči mladih Vranjanaca sevali su noževi i šipke, letele cigle, kamenje, letve...

2024 © - Vesti online