Nedelja 26.02.2012.
19:53
telegraf.rs

Britancima burek među najboljom brzom hranom

Kako odoleti srpskim specijalitetima
 

Prema istraživanju britanskog “Gardijana”, burek, najpopularnija ulična hrana na Balkanu, peti je na listi najbolje brze hrane na svetu.

Opisali su ga kao hrskavi, ukusni specijalitet koji se pravi od tankih kora, a može biti sa mesom, sirom i zeljem. Može se jesti u bilo koje doba dana, a za doručak se najbolje slaže sa crnim čajem, iako svi u Srbiji znaju da najbolje ide uz jogurt.

Kao najbolji brzi specijalitet proglašena je burmanska riblja čorba sa piririnčanim rezancima i povrćem, koja se obično jede u prepodnevnim časovima, a sledi čuveni vijetnamski sendvič od belog bageta, sa majonezom i paštetom, hrskavim školjkama, povrćem i začinima.

Azijski specijalitet nalazi se i na trećem mestu, slatki daulat ki chaat iz Indije, pravi se od mleka i pistaća, a svetlo narandžastu boju daje mu šafran. Sledi tajlandski phat Kaphrao, tradicionalno jelo napravljeno od mlevenog svinjskog mesa, piletine i morskih plodova sa seckanim belim lukom, a ponekad i pasuljom.

Na listi “Gardijana” našli su se i sfenj iz Maroka, testo prženo u dubokom ulju, walkie-talkies iz Južne Afrike, napravljen od kuvanih kokošjih nožica i glave, kojima se dodaju samo začini, meksičko jelo temales od kuvanog kukuruza sa pikantnim komadićima i red red slatko, ljuti crveni pasulj specijalitet iz Gane.

Poslednji na listi Top 10 brzih gatronomskih zadovoljstava su popularne currywurst iz Nemačke, kobasica i pomfrit, koji se u ovoj zemlji tradicionlano služe uz kari-kečap dodatke i hleb po izboru.

2024 © - Vesti online