Ponedeljak 27.02.2012.
08:00
ordinacija.hr

Šta da jedete ako imate gljivice?

Od velike pomoći kod držanja broja gljivica pod kontrolom može da bude i ishrana
 

Kao i većina drugih mikroogranizama, i ove gljivice traže "utočište" u našim crevima, a pod kontrolom ih drže tzv. dobre bakterije. Problem nastane kada broj gljivica pređe broj gljivica u probavnom traktu, na primer kada je imunitet oslabljen, pod uticajem stresa, posle upotrebe antibiotika...

Od velike pomoći kod držanja broja gljivica pod kontrolom može da bude i ishrana. S obzirom da se kandida hrani šećerom, bilo bi najkorisnije da izbegavate slatkiše i šećer u bilo kakvom obliku. Oduzmete li joj jedan od primarnih izvora hrane, organizam će se uspešnije odbraniti i izlečenje će biti brže.

Vaši obroci bi trebalo da se sastoje od 60 posto svežeg povrća, 20 posto proteina (birajte jaja, piletinu, ribu, soju i mahunarke), deset posto složenih ugljenih hidrata (zob, pšenica celog zrna, pasulj i pirinač) i deset posto svežeg voća (papaja ili ananas). Doduše, izbegavajte neke voćke zbog velike količine šećera koje sadrže (fruktoza). Takođe, za međuobrok odaberite probiotičke jogurte koji će se pobrinuti za "naseljavanje" dobrih bakterija u vašim crevima.

Ishrana protiv kandide uključuje i izbegavanje svih namirnica koje sadrže pivski

Pica nikako!

kvasac. To znači da biste trebalo da se odreknete omiljene kombinacije: pice i piva, ali i hleba i peciva i alkoholnih pića generalno jer te namirnice olakšavaju razmnožavanje gljivice i povećavaju rizik od povratka infekcije. Isto važi i za laktozu, pa treba izbegavati mleko i mlečne prozvode, ali i neke vrste sireva koje sadrže kvasac i plemenitu buđ, piše Ordinacija.

SAVETI:

* Izbegavajte kiselu hranu s niskim pH faktorom jer se u takvim uslovima gljivice hrane
* Preskočite kafu zbog kofeina
* U isranu dodajte probiotike i jogurte
* Izbegavajte beli hleb, kukuruz, zašećereni kornfleks i slatkiše.
* Povećajte unos svežeg povrća: brokolija, zelja, celera, krastavaca, zelene salate, luka, rotkvica, paradajza i sl. Takođe birajte beli luk, crni biberr, cimet, karanfiliće, kari, đumbir, muskatni orah i kurkumu.
* Izbegavajte cveklu, krompir i batat te kvasac (pivo, pečurke, kikiriki i pistaće).

2022 © - Vesti online