Ponedeljak 27.02.2012.
08:00
24sata.info, Vestionline

Uskoro ćemo dodirom puniti mobilne telefone?

Toplinu pretvara u električnu energiju

Naučnici su napravili Pouer Felt uređaj koji temperaturnu razliku pretvara u električnu energiju što bi jednog dana moglo omogućiti da samo dodirom mobilnog telefona damo dovoljno struje za novi poziv.

Pouer Felt je napravljen od minijaturnih karbonskih nanocevčica, koje su poslagane u fleksibilna plastična vlakna. Potencijalni način upotrebe ovog uređaja uključuje i presvlake automobilskih sedišta putem kojih punimo akumulator, izolaciju cevi ili prikupljanje toplote sa krovova, s ciljem smanjenja potrošnje plina. Koristiće se i za sportsku odeću kako bi se elektronski prikazivali podaci o otkucajima srca i pritisku.

"Zamislite ga kao pribor za prvu pomoć, omotanog oko ručne lampe ili kao punjač za mobilni", rekao je Dejvid Cerol, direktor Centra za nanotehnologiju i molekularne materijale.

Pogledajte evoluciju mobilnih telefona

Termoelektrični uređaji koji se danas koriste napravljeni su od bizmut telurida pomoću kojeg se toplina pretvara u električnu energiju. Ali, kilogram tog materijala košta 1.000 dolara. S druge strane, Pouer Felt ima za cilj isplativost, pa bi jedna presvlaka za mobilni napravljena od tog materijala koštala svega jedan dolar.

2024 © - Vesti online