Nedelja 26.02.2012.
12:49
Srna

Nestaju čuvene peščane plaže

Jedna od najpopularnijih plaža na istočnoj obali Australije bila je Kingsklif plaža, gde je jedan od najstarijih surferskih klubova. Sada više ne postoji ova plaža! Naime, sa ove plaže nestalo je više stotina hiljada kubnih metara peska, koje je odnela plima u more i struja dalje na sever.

Kingsklif plaža snimljena iz vazduha 2006. (levo), a ovako danas izgleda skoro bez peska (desno)
 

S peskom je nestala i jedna od klasičnih slika Australije, peščana plaža na koju više od dva miliona ljudi godišnje dođe radi plivanja i surfovanja na talasima. Od 309 mesta, koje su redovno posećivali surferi, 38 sada ima plaže širine devet metara ili manje.

Među najteže pogođene plaže ovom pojavom je i druga po veličini u Sidneju, gde je više hiljada tona peska kamionima dovoženo i raspoređeno duž obale duge više od tri kilometra. U protekle tri godine u odmaralištu Nusa na obalama države Viktorija plaže su na širini izgubile do 45 metara.

Brz nestanak peska izaziva zbunjenost kod naučnika, koji još pokušavaju da utvrde razne razloge i proučavaju vremenske uticaje i do kojeg obima bi plaže mogle biti obnovljene prirodnim putem uz pomoć morskih struja.

Prema njihovim ubeđenjima, najverovatniji je uzrok promena vremenskih uslova, uz česte oluje usled vremenskog sistema "Njinja", cikličnog hlađenja temperature okeana koje je sve češće...

2024 © - Vesti online