Subota 25.02.2012.
22:43
Srna

KPS: Srpski policajci rušili ustavni poredak Kosova

Lovačka puška, pištolj i metkovi zaplenjeni kod srpskih policajaca

U akciji specijalne jedinice kosovske policije Rosu uhapšeni su Z. Denić, M. Dimitrijević, T. Denić, N. Trajković, D. Stojković i G. Matrapazović, navodi se u saopštenju i dodaje da je akcija izvedena pod nadzorom Okružnog tužilaštva u Gnjilanu i ovlašćenju tužioca, koji je uhapšenima odredio pritvor.

KPS kaže da su nedavno dobijene informacije da su u Kosovskom pomoravlju "organizovane ilegalne strukture Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, koje se bave kriminalnim aktivnostima".

Tokom akcije, zaplenjena je jedna lovačka puška i jedna puška M-48, pištolj TT i 473 metka, nekoliko uniformi MUP-a Srbije i izvesna količina dokumenata, dodaje se u saopštenju KPS-a.

Direktor policije Milorad Veljović rekao je danas da je do hapšenja srpskih policajaca u Gnjilanu došlo posle pretresa njihovih kuća u selima Parteš, Pasjane i Donja Budriga, a osumnjičeni su za napad na pravni poredak Kosova i ometanje policajca u vršenje službenih dužnosti.

Kod Trajkovića je pronađena lovačka puška njegovog oca, za koju poseduje oružani list, naveo je Veljović.

On je dodao da je izvršen pretres i u selu Gornje Kusce u kući policijskog službenika MUP Srbije Trajana Todorovića, koji nije bio u kući.

Prema rečima Veljovića, ti policijski službenici svakodnevno sa Kosova putuju na posao u Vranje, "gde je Policijska uprava Gnjilane izmeštena posle 1999.
 

Poslanik Jedinstvene srpske liste u kosovskom parlamentu Rada Trajković osudila je brutalni upad pripadnika kosovske specijalne policije u nekoliko srpskih kuća u Kosovskom pomoravlju, napominjući da su nenaoružane ukućane tukli i maltretirali.

Službene legitimacije uhapšenih Srba

"Akciju su izvodili protiv nenaoružanih ljudi i njihovih ukućana, koji nisu pružali nikakav otpor, koristeći pritom nerazumnu i prekomernu silu", saopštila je Trajkovićeva. Ona je navela da je šest Srba brutalno pretučeno, neki su zadobili teške povrede, a zatim i uhapšeni.

Ona je dodala da su specijalci u selu Šilovo brutalno pretukli starca Živojina Stojanovića, demolirali mu kuću i teško povređenog ostavili na podu. Trajkovićeva je podsetila i na nedavna paljenja srpskih kuća u Kosovskom pomoravlju, napominjući da sve to "definitivno razotkriva strategiju institucionalnog proterivanja Srba sa Kosova i Metohije".

Ona je ocenila da je ovaj vid pritiska očigledna strategija prištinskih vlasti da Srbi budu potpuno proterani sa Kosova i Metohije.

2024 © - Vesti online