Subota 25.02.2012.
18:52
Vestionline

Novosađani i Beograđani protestovali protiv ACTA

I građani Srbije protiv cenzure na Internetu

Protest u Beogradu organizovao je putem društvenih mreža Pokret u duhu vremena - Zeitgeist Srbije. Na protestu u Beogradu neki od okupljenih su nosili maskama poznate internacionalne hakerske grupe Anonimusi, koja poslednjih dana vrši niz napada na sajtove širom sveta.

Demonstranti su uzvikivali "ACTA STOP", a videli su se i transparenti "Revolucija - mi smo 99 odsto pridružite nam se", "ACTA? Probaj Laki!", "Stop ACTA", "Budi i ti deo revolucije", "Vikimedija - Vikipedija", "Cenzura? Bez mene!", "Neću apsolutizam i kontrolu informacija".

Građanima su deljeni i leci s objašnjenjem razloga za protest. Okupljeni na protestu u Novom Sadu potpisivali su peticiju protiv ovog sporazuma.

Iako je Srbija najavila potpisivanje ovog sporazuma, mnogi analitičari kažu da primena ACTA u Srbiji nije moguća, jer Srbija ne može da potpisuje međunarodne ugovore koji nisu u skladu sa domaćim zakonima, a ovaj nije jer ograničava protok informacija na Internetu.


Prema rečima kritičara, Akta, odnosno međunarodni Sporazum o sprečavanju falsifikovanja, omogućava cenzuru interneta i drakonsko kažnjavanje građana uz obrazloženje da je u pitanju borba protiv piraterije.

Akta je naišla i na žestoko protivljenje javnosti u EU zbog odredbi koje omogućuju drakonska kažnjavanja, a devet zemalja članica, uključujući Nemačku i Holandiju, zamrzlo je ratifikaciju sporazuma ili je odložilo potpisivanje do daljnjeg.

2024 © - Vesti online