Ponedeljak 11.01.2010.
13:53
Tanjug

Javne ličnosti za referendum o ulasku u NATO

Javne ličnosti Srbije smatraju da o ulasku u NATO bi trebalo da odluči narod

Potpisnici su u zahtevu, koji je na konferenciji za novinare pročitao akademik Matija Bećković, naglasili da Srbija nikada nije bila član nijednog vojnog saveza, da vojno neutralna Srbija nije nikakav izuzetak, a da za takav status ima i jedan razlog više, a to je NATO bombardovanje 1999. godine.

Oni su naveli i da bi ulaskom u NATO Srbija priznala nezavisnost Kosova. Bećković je istakao da je proglas više od 200 javnih ličnosti upućen da bi bio raspisan referendum, ali i pokrenuta javna rasprava o tom pitanju, jer, kako je naveo, postoji bojazan da se takva odluka donese "iza zatvorenih vrata i iza leđa građana".

U zahtevu za raspisivanje referenduma, navedeno je da su građani Srbije jedini pozvani da odlučuju o svojoj budućnosti, a da u takve odluke spada i pitanje članstva Srbije u NATO-u, a na koje se legitiman odgovor može dati samo na demokratskom referendumu.

Zahtev su potpisali i akademici Bata Mihajlović, Mihajlo Đurić, Mihailo Marković, Petar Omčikus, Dragoslav Mihailović, Dušan Kovačević, reditelj Siniša Kovačević, vladika Artemije, vladika žički Hrizostom, profesor Smilja Avramov.

Među potpisnicima su još i vladika Atanasije Jeftić, nekadašnji ministar policije Dragan Jočić, muzičar Bora Đorđević, glumica Ljiljana Blagojević, profesor Slobodan Samardžić, glumac Tanasije Uzunović, sportista Dušan Savić, književnik Brana Crnčević i drugi.

2024 © - Vesti online